Gå til sidens hovedinnhold

- Navarsete får ikke sparken

- Dette begynner å få bibelske proporsjoner, sier PR-ekspert.

Etter at det ble kjent at Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete i 2006 mottok et armbånd i hvitt gull fra Aker Yards til en verdi av 26.500 kroner har det stormet rundt den tidligere samferdselsministeren.

- Jeg kan godt skjønne at dette blir en stor mediesak. Bedriftene har blitt mer oppmerksomme og profesjonelle på dette med å ta imot gaver de siste årene og man forventer at politikerne også er ryddige, sier Trond Albert Skjelbred, partner i Nor PR, til NA24/Propaganda24.

- Den kjipeste
Saken mot Navarsete kom etter at det ble kjent at Jonas Gahr Støre har mottatt og beholdt fem tepper han har fått av Afghanistans president Hamid Karzai og andre høytstående afghanske tjenestemenn, og at Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk en sveitsisk luksusklokke og kostbare afghanske tepper da hun var forsvarsminister.Stoltenberg har forøvrig selv glemt å oppgi et kaffeservice i sølv i gave fra den indiske statsministeren.

Les mer: Denne klokken fikk hun av Sveits

Men gaven til Navarsete ble imidlertid ikke innrapportert til regjeringen, og hun fortalte heller ikke om den da Jens Stoltenberg sendte ut en oppfordring om at statsrådene burde slutte seg til stortingsrepresentantenes obligatoriske gaveregister den 8. februar i år.

- Hun avdekker sviktende dømmekraft over lang tid. Omdømmemessig er Navarsete rimelig tungpustet. Navarsete er den som kommer desidert kjipest ut, og armbåndsaken har et stort innslag av fortielse i seg. For Støre og Strøm-Erichsen stiller saken seg noe annerledes, fordi man også må hensynta andre kulturer, og gavene er ikke gitt et spesifikt formål, sier PR-rådgiver Haakon B. Schrøder til NA24/Propaganda24.

Skjelbred peker på at mediekjøret mot Navarsete har gitt en av hennes nærmeste kolleger pusterom.

-Terje Riis-Johansen har i hvert fall fått mer arbeidsro de siste dagene. Selv Jonas Gahr Støres tepper har kommet i skyggen av Navarsetes armbånd, sier han.

Riis-Johansen hadde i en lengre periode, før gavesakene boblet opp, blitt kjørt knallhardt for sin håndtering av kraftlinjesaken i Hardanger.

- Hva mer kan man forlange?
Men selv om det nok kan diskuteres hvor smarte alle Navarsetes handlinger har vært, har ikke alt vært skivebom.

- Det er alltid tøft for en politiker eller toppleder når det blir stilt spørsmålstegn ved ens dømmekraft og integritet. Men Navarsete har beklaget og er oppriktig lei seg. Hva mer kan man forlange enn at man rydder opp og beklager? Hadde hun latt være å svare på spørsmål og latt som det var en bagatell ville det gjort saken verre, sier Skjelbred.

Dette støttes delvis av lederen i Rød Ungdom.

- Navarsete har lagt seg flat og levert tilbake gaven, så det er ikke så mye mer hun kan gjøre, før hun eventuelt må ta straffen sin. Derfor synes jeg man kan avvente utfallet av en mulig etterforskning, og fram til det la denne saken roe seg litt, sier Iver Aastebøl til NA24/Propaganda24.

- Burde Navarsete ha gjort noe annerledes, slik du ser det?

- Ja, hun burde levert tilbake gaven. Men vi må ikke glemme at også Aker Yards må ta sin del av ansvaret, siden de ga henne gaven og satte henne i denne situasjonen. Nå virker det som alle graver i hvilke gaver Navarsete har mottatt. Er det noen som graver i hvem andre som har mottat luksusgaver fra Aker Yards? spør Aastebøl.

Aastebøl er mannen som onsdag politianmeldte Navarsete for brudd på paragraf 276a, som omhandler korrupsjon.

Les mer: Navarsete politianmeldt

- Det ligger i rollen for toppledere og statsråder at de kommer i medienes søkelys når de trår feil. De må derfor bestrebe seg på å være ekstremt ryddige. En statsråd har mange bekymringer og problemstillinger å håndtere, og det kan sikkert føres urettferdig at det er ofte er det man selv opplever som detaljer som blir slått stort opp, sier Skjelbred.

Han gir også Stoltenberg ros for måten han har håndtert saken.

- Stoltenberg kommenterte saken på TV 2 Nyhetene i går (onsdag red. anm.). Han feide ikke saken under teppet, men sa at man nå har fått samkjørt regelverket for politikerne og embetsverket. På spørsmål om hva han synes om at Navarsete ikke har fulgt retningslinjene sa han at hun selv har beklaget dette og at han er glad for det. Ved å vise til hennes egne uttalelser unngår han å refse sitt eget regjeringsmedlem offentlig, samtidig som han får frem hva han mener om saken. Klokt, mener han.

- Beholder plassen
- Navarsete selv fridde til det norske folk og ba dem avgjøre hvorvidt hun har tillit eller ikke. Dette begynner å få bibelske proporsjoner: «Men da de fortsatte å spørre, rettet han seg opp og sa: Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne» (Johannes 8.7). Vi kan være nokså sikre på at VG og andre medier vil gjennomføre nasjonale spørreundersøkelser med det første, sier Skjelbred.

Kort tid etter ble det klart at VG Nett hadde foretatt en meningsmåling der det kommer frem at folkets tillit til Liv Signe Navarsete som statsråd er svekket, og at fire av ti personer mener hun må gå. Men de får neppe viljen sin tror, Skjelbred.

- Liv Signe Navarsete er fra Lærdal, så jeg regner med at hun «står den av», som det heter. Er hun heldig kommer det en annen sak som tar bort fokuset fra dette, sier Nor PR-parteren.

Haakon Schrøder tror at Navarsete vil beholde posisjonen.

- Det virker som om Stoltenberg har innført en fredningstid som først utløper ved neste Stortings-valg.

Massiv mediedekning
Aastebøl mener at mediedekningen knyttet til saken for det meste har vært god.

- Stort sett, ja. Men det er tendenser til at mediene løper i flokk nå, og drar saken lenger enn nødvendig, sier lederen i Rød Ungdom til NA24/Propaganda24.

Hvor mye mener du at norske politikere må tåle av negativt søkelys fra mediene?

- Toppolitikere har fått tillitt til å utøve makt, da må de tåle kritisk søkelys. Men vi må huske på at politikere er folk, de også. Hvis kjøret fortsetter mot Navarsete de neste dagene, uten at det kommer ny informasjon i saken, begynner det å minne om en mediekampanje. Det er det ingen som skal behøve å tåle, sier han.

Per Aage Pleym Christensen som er redaktør for nettavisen Liberaleren, blant de unge liberalistene i FrpU tidlig på 1990-tallet, men nå Venstre-medlem, mener at media igjen bør begynne å befatte seg med de politiske beslutninger regjeringen fatter.

- Gaveomtalene har ihvertfall fått frem en viktig forskjell på de rødgrønne og de ikke-sosialistiske partienes statsråder; der de rødgrønne er materialister som pynter sine hjem med gaver er de borgerlige mer opptatt av å sole seg i kongelig glans. I deres rekker har man da tross alt råd til kjøpe seg både gullarmbånd, dyre klokker og eksotiske tepper. Der teller det langt mer å kunne smykke seg med kongelige ordener når man møtes til offisielle middager.

Les hele kommentaren til Pleym her

Reklame

Siste sjanse i dag: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken