Gå til sidens hovedinnhold

Navarsete presser på for lyntog

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) vil ikke gi opp tanken om høyhastighetsbaner mellom Oslo og storbyene.

Samferdselsministeren ber Jernbaneverket om å vurdere alle relevante muligheter for høyhastighetstog, heter det i en pressemelding fra departementet.

- Jeg har tillit til at konsulentselskapet gjør et godt arbeid med sine utredninger og legger til grunn deres råd om å utrede strekningen Oslo-Trondheim og Oslo-Göteborg. I tillegg er det helt nødvendig også å få utredet en forbindelse mellom Oslo og Bergen/Stavanger, sier Navarsete.

Jernbaneverket må dermed utvide oppdraget de har gitt det tyske konsulentselskapet VWI. Statsråden vil at alle muligheter for å betjene markedene i sørvest-Norge skal analyseres. Det inkluderer blant annet Haukelibanen.

Samferdselspolitisk talsmann i SV, Hallgeir H. Langeland, hilser Navarsetes initiativ velkommen.

- Har ikke vært noen pådriver
- Jernbaneverket har ikke vært noen pådriver for satsing på høyhastighetsbane. Ledelsen der har vist liten vilje til å se på andre prosjekter enn de man selv holder på med. Derfor er jeg glad for det samferdselsministeren nå gjør, sier Langeland til Nettavisen.

Kan kutte klimagassutslipp
Han sier utfordringen med å begrense flytrafikken og få ned klimagassutslipp er den viktigste beveggrunnen for å satse på høyhastighetsbane. Mange er skeptiske til en satsing på høyhastighetstog i Norge, men Langeland mener det er realisme i planene.

- Det er bare å se på veksten i flytrafikken, så ser du potensialet. Jeg har holdt på med dette i 15 år - blant annet på fylkesplan i Rogaland - og blitt latterliggjort. Nå forstår flere og flere at dette er veien å gå, sier Langeland - som ser fram til å bruke 2,5 timer med lyntog mellom Oslo og Stavanger.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis