- Navarsetes troverdighet er på høyde med overlevelsesevnen til en mygg på vinterstid på Finnmarksvidda, sier Frps justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, til Nettavisen.

Kraftsalven kommer etter at Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete onsdag reagerte på politiets lange responstid til den kaprede bussen i Årdal.

Navarsete mener det lokale politiet kunne kommet raskere fram hvis politikerne hadde organisert dette annerledes.

Politiet brukte 1 time og 14 minutter før de kom fram til Valdresekspressen.

- Bør trå mer stille i gangene
Navarsete tok opp responstiden i Stortingets spørretime, og spurte statsminister Erna Solberg (H) om hun tror politiet vil komme raskere fram til ulykkesstedene med mindre politi i distriktene.

Bakgrunnen for spørsmålet er politianalysen, som foreslår å kutte opp til 144 lensmannskontor, deriblant kontoret i Årdal.

Gunnar Stavrum: Lensmenn gir falsk trygghet

- Jeg vil derfor spørre statsministeren: Mener hun at færre politi i distriktene vil gjøre at politiet kommer raskere fram til ulykkessteder, der kriminalitet skjer? For det kunne ha kommet utrykning fra lensmannskontoret i Årdal, som var bare 20 minutter unna, ved hendelsene i Årdal nylig, sa Sp-lederen.

Ellingsen mener imidlertid at Sp-lederen bør gå mer stille i gangene.

- Jeg synes jo Navarsete og alle som nettopp har gått ut av regjering, bør være ytterst forsiktig med å kritisere politiet, sier han.

- Ikke antall kontor som er viktig
Han lurer på hvorfor Navarsete i så fall ikke har gjort noe med det hun nå kritiserer, mens hun satt i regjering.

- De har styrt butikken i åtte år, og har kunnet gjort det de ville. Men resultatet er at det blir dårligere. Avstanden mellom publikum og politiet oppleves som større og større, sier Ellingsen.

Navarsete mener løsningen er å styrke de lokale lensmannskontorene, og er sterkt imot å sentralisere politiet. Hun frykter at konsekvensen vil bli en enda lenger responstid for politiet.

Det er Ellingsen veldig uenig i.

- Det er en illusjon. Det er ikke antall politistasjoner og lensmannskontor som er viktig her. Det som er viktig er at du har folk tilgjengelig som har kompetanse. Det hjelper lite med et lensmannskontor om du ikke har folk som har kompetanse og trening på slike oppdrag, sier Ellingsen.

- Vi har ikke råd til det
- Så du mener det ikke er noe grunnlag for Navarsetes frykt?

- Nei, et lensmannskontor er bare et fysisk sted. Hvis du har råd til å ha lensmannskontor overalt, med 24 timers beredskap, kan vi ha det. Men vi har ikke råd til det. Hvis hun frykter det skjønner jeg ikke hvorfor Navarsete har innført det for lenge siden, sier han, og legger samtidig til:

- Vi kan ikke være sikre mot alle hendelser.

Hadia Tajik: - Nødetatene brukte for lang tid

- Må tegne norgeskartet på nytt
Ellingsen sier vi er nødt til å tenke annerledes når det gjelder politiet.

- I Norge er vi et grisgrendt land, det bor folk omtrent overalt. Jeg tror vi må tegne norgeskartet på nytt, med folketallet som utgangspunkt, sier han.

Han mener det imidlertid vil være umulig å ha samme responstid over hele landet.

- Men på store steder som Oslo, bør det være en responstid på maks et kvarter. Så må du slå sirkelen rundt, sier Ellingsen.

Frps justispolitiske talsmann påpeker at endringene uansett vil koste mye penger.

- Jeg tror at det er grunnen til at det ikke er gjort noe, fordi det kommer til å koste skjorta. Det vil koste ekstremt mye, men hvis du ikke gjør noe kommer du bare til å gå rundt og flytte på ting, mener han.

- Nå må vi utgjøre en forskjell
Han mener også at steder som Årdal, der det blir plassert asylmottak, bør få styrket politibemanningen.

- Det er helt urimelig å sette Årdal i en slik situasjon. Når det kommer et slikt mottak, må politiet styrkes samtidig, for å sikre både de som bor der og de som kommer dit, sier han.

- Så med dere i regjering vil det bli endringer, slik at vi ikke opplever en så lang responstid igjen?

- Jeg må si ja. Det kommer til å koste det her, folk koster penger. Men jeg kan ikke drømme om at en regjering bestående av Høyre og Frp ikke skal ha større ambisjoner enn som så, sier Ellingsen, og påpeker tydelig:

- Nå må vi utgjøre en forskjell. Hvorfor skulle vi ha en ny regjering da, om vi blir like tafatte som den forrige regjeringen. Da leverer vi jo inn vår avskjedssøknad før vi har startet, sier han.