OSLO (Nettavisen): - De er veldig slitne, trøtte og lei seg, spesielt mor og far i familien, Said og Rimah. Men rettssaken er det håpet de har.

Det sier Kari Gellein, en av støttespillerne til familien som ble utvist fra Norge etter ti år på asylmottak i Sandnes. Sammen med fotograf Trine Poppe laget hun boka «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg» etter å ha besøkt 28 barn på ti ulike asylmottak i Norge.

Les også: Fikk ikke stevne UNE-direktør som vitne

Bokas tittel kommer fra en uttalelse den gang 11 år gamle Neda ga til Dagsrevyen da de besøkte henne på det tidligere psykiatriske sykehuset i Dale, som var gjort om til asylmottak.

Skal vitne via Skype

Nå er Neda 13 år og har tilbrakt et år i Irbid i Jordan etter tvangsreturen. 8. september skal UNEs behandling av avslaget på omgjøring igjen behandles i Oslo tingrett. Neda skal selv vitne via Skype fra Amman.

- Jeg snakket med Neda på telefonen tirsdag. Hun både gleder og gruer seg til rettssaken, sier Gellein til Nettavisen.

Tenker på vennene i Norge

- Hun tør ikke tenke tanken på at UNE anker igjen og forteller at det som holder henne oppe er vennene i Sandnes, sier Gellein.

Gellein forteller at noe av det som gjør situasjonen særlig krevende for familien er eldstesønnens helsesituasjon. De har konsultert lege i Amman. Medisinene han trenger er det ikke mulig å få i Irbid. Gutten går på skolen, men blir mobbet. Han skulle gått i sjuende klasse, men er plassert i fjerde. Nedas søster Dimah sliter med å lese og skrive på skolen. Den yngste av barna, Zoher, har til nå gått i barnehage og skal begynne i skolen.

Vanskelig å finne jobb

Familien har til nå fått støtte fra Norge via innsamlede midler. De har penger nok så det holder for et par måneder, ifølge Gellein. Faren har forsøkt å få arbeid, men har ikke lykkes. Irbid er en by som er sterkt preget av den store flyktningestrømmen fra Syria.

Gellein har fulgt familien lenge, hun har også besøkt dem i Irbid, og hun forteller at hun nå er alvorlig bekymret for dem.

- Prøver å tenke positivt

- Jeg prøver å tenke positivt og ser for meg at jeg snart skal møte familien igjen på Gardermoen. Jeg vet ikke hvordan Norge har tenkt at denne familien skal klare seg i Jordan. Når pengene fra Norge tar slutt, har de ingen andre muligheter enn å bo på gata. Jeg fikk den første telefonen fra Neda da politiet hentet dem om natta i Sandnes og har fulgt dem tett siden. Det er imponerende hvordan de har klart seg gjennom alt dette. Rettssaken er det håpet de har nå. Det er det som holder dem oppe, sier hun.

Les også: - Jeg pleier å våkne mange ganger