Gå til sidens hovedinnhold

Neda-saken utsatt på grunn av Twitter-meldinger

Neda-saken, som skulle startet i Oslo tingrett tirsdag, måtte utsettes.

OSLO (Nettavisen): Tolv år gamle Neda Ibrahim og familien fikk i fjor avslag på asylsøknaden etter å ha bodd i Norge i ti år. I juni ble de tvangsutsendt til Jordan. Tirsdag skulle saken familien har anlagt mot staten for å prøve tvangsreturen ha startet i Oslo tingrett. I siste liten ble den utsatt. Grunnen er at staten reiste habilitetstvil mot dommeren.

SISTE: Tirsdag ettermiddag melder Oslo tingrett at saken er omberammet til onsdag og starter klokka 09 med Arne Lyng som dommer.

Kommenterte spørsmål til Faremo
Bakgrunnen for utsettelsen var to Twitter-meldinger dommer Kim Heger la ut på sin Twitter-profil i juni etter et debattprogram på NRK TV. I en av Twitter-meldingene skrev dommeren at (daværende) justisminister Grete Faremo slapp for lett unna spørsmål i Neda-saken.

I den andre meldingen kommenterte han at barna kan bli sendt ut, men at de som er her har rettigheter.

- Egnet til å svekke tilliten
Kine Steinsvik hos Regjeringsadvokaten kommenterer saken slik:

- Vi mener de Twitter-meldingene var egnet til å svekke tilliten til den aktuelle dommerens uhildethet i saken. Dommeren hadde forståelse for denne innsigelsen og valgte ut fra det å tre tilbake. Det anser vi at var fornuftig. Heldigvis betyr det ikke noen lang utsettelse, siden saken vil gå allerede i morgen med en annen dommer.

Familiens advokat Arild Humlen sier han anser Twitter-kommentarene som helt ukontroversielle.

Valgte å trekke seg
På bakgrunn av innsigelsene fra staten - og for at det ikke skulle kunne bli reist spørsmål mot dommen i etterkant - valgte dommeren mandag kveld å trekke seg fra saken.

- Hardt slag for familien
- Dette er et hardt slag for familien, som var svært spent foran rettssaken. De befinner seg i Jordan, og det var ordnet med reise til Amman for at de skulle kunne følge rettssaken via direkteoverføring, forklarer familiens advokat Arild Humlen.

Forstår ikke innsigelsen
Humlen sier han stiller seg uforstående til motpartens innsigelse mot dommeren.

- Dette kan umulig kvalifisere til inhabilitet. I så fall blir nåløyet altfor trangt, sier Humlen.

Han sier han likevel respekterer dommerens avgjørelse. Humlen beskriver dommeren som erfaren og kompetent.

Dommeren som trakk seg - Kim Heger - var opprinnelig ikke satt opp med Neda-saken, men fikk saken på grunn av sykdomsforfall.

Det Oslo tingrett skal prøve er om grunnlaget for tvangsreturen var til stede da familien ble sendt ut av landet.

- Barna traumatisert
Humlen sier det er særlig uheldig at det nettopp er denne saken som blir utsatt. Han sier barna er blitt traumatisert gjennom tvangsutsendelsen.

- De oppholder seg nå i et område i Jordan som er veldig preget av borgerkrigen i Syria. Det er enormt med flyktninger der og et stort press på tjenesteapparatet. Barna forteller også at de kan høre bombenedslag fra den andre siden av grensen, sier Humlen.

En av de tingene Arild Humlen vil utfordre motparten på i Neda-rettssaken er domstolenes vurdering av barnas beste i slike saker. I sommer kom FN med en presisering av barnekonvensjonen som Humlen mener det er vanskelig å forene med avgjørelsen i Høyesterett her hjemme, en plenumsavgjørelse som ble fattet med et knapt flertall.

- Vi mener domstolene skal prøve vektingen av barnets beste, og vi mener at hvis ikke grensene for opphold er nådd i denne saken, så vil de aldri bli nådd, sier Humlen.

Dette er Twitter-meldingene tingrettsdommer Kim Heger la ut 13. juni i år. Heger referer til NRKs debatten 13. junimed Erik Wold som programleder.

HTML EMBED
HTML EMBED

Akitv på Twitter
- Jeg overtok denne saken litt på sparket, og ble minnet om disse Twitter-meldingene av regjeringsadvokaten. For at det ikke skulle bli noe tema, valgte jeg å trekke meg, sier Heger selv til Nettavisen.

Heger er aktiv på Twitter og mener generelt at det må kunne la seg forene med dommerrollen.

- Det er flere dommere som er aktive på Twitter, men som alle andre må vi også være forsiktige med hva vi skriver. Og jeg kommenterer aldri aktuelle rettssaker, sier Heger.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken