Gå til sidens hovedinnhold

Nederlag for Hillary

Hillary Clintons siste håp kan være slokket.

Lørdag møttes regelkomiteen i Det demokratiske partiet i USA for å stemme over hva som skal skje med delegatene til delstatene Michigan og Florida.

Saken har vært meget kontroversiell i partiet, og komiteen valgte til slutt en kompromissløsning på problemet. Alle delegatene fra de to delstatene får stemme på hvem som blir partiets presidentkandidat under landsmøtet i august, men de får kun en halv stemme hver, melder CNN.

Temperaturen var til tider meget høy på møtet, og tilskuere buet og jublet høylytt - alt etter hva som ble sagt under debatten.

Tap for Hillary
Delegatene som ble stemt over lørdag, er såkalte valgte delegater. De blir fordelt til kandidatene basert på oppslutningen i nominasjonsvalgene.

De 30 komitémedlemmene stemte først over forslaget om å gi alle delegatene full stemmerett på landsmøtet, men dette ble nedstemt. Isteden kom komiteen frem til denne kompromissløsningen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Lørdagens avgjørelse blir sett på som et solid nederlag for Hillary Clinton. Hun har lenge kjempet for at alle delegatene til Florida og Michigan skulle få full stemmerett på landsmøtet fordi hun vant begge delstatene med solid margin.

Dette kan ha vært Clintons siste sjanse til å ta vinne demokratenes presidentnominasjon, men en talsmann for Clinton sier hun vil fortsette å kjempe for seier i valget. Clinton åpner nå for å anke avgjørelsen til en annen komité i Det demokratiske partiet.

Mistet stemmerett
Michigan og Florida mistet retten til å sende sine delegater til landsmøtet da begge delstatene trosset partiledelsens ordre og framskyndet sine nominasjonsvalg.

Ingen av kandidatene drev valgkamp i delstatene, og Obama valgte på forhånd ikke å stille i valget i Michigan. Svært mange av velgerne valgte da å stemme stemme blankt i Michigan, og under kompromissløsningen får Obama delegater basert på de blanke stemmene.

Med lørdagens avgjørelse vinner Clinton noen flere delegater, men langt fra nok til å ta igjen Obamas forsprang.

Det gjenstår nå kun tre nominasjonsvalg for demokratene. Søndag holdes det valg i Puerto Rico, og 3. juni er det valg i Montana og Sør-Dakota.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken