Gå til sidens hovedinnhold

Nederlansk ambassade truffet av granat

Den nederlandske ambassaden i Bagdad brenner etter at den fredag ble kveld truffet av en granat.

Det er så langt ikke meldt om skadde eller drepte etter angrepet i Iraks hovedstad sent fredag kveld, melder nyhetsbyrået AP.

De første meldingen tydet på at ambassaden var truffet av en rakett, men dette ble senere endret til en propelldrevet granat.

Sikkerhetsvakter og amerikanske soldater opplyser at en granaten sprengte på ambassadens tak og antente en mindre brann som nå skal være under kontroll.

Beskutt i flukten
- En annen granat bommet på bygningen og to andre sprenglegemer ble funnet i hagen, opplyser en av vaktene, Karim al-Zubaidi.

Bilen der angriperne satt lyktes i å flykte mens ambassadevaktene skjøt kjøretøyet.

Eksplosjonen ga gjenlyd i Bagdad, og en enhet fra den amerikanske 1. divisjon ble sendt til stedet.

- To eksplosjoner
- Vi så flammene på taket og brannmenn kom til stedet og slukket det, sier Fadi Ghassan (18), som er nabo til ambassaden.

Han sier at han hørte to eksplosjoner.

Ingen ble skadd, ifølge en amerikansk soldat på åstedet. Også det nederlandske utenriksdepartementets talskvinne Martine de Haan bekrefter angrepet og sier til AP at ingen personer er kommet til skade.

Det er ikke kjent hvem som sto bak angrepet.

Forberedt på angrep
Også flere timer etter ambassadeangrepet kunne det høres sterke eksplosjoner i byen.

En amerikansk militær talsmann sier til AP at han ikke har informasjon om hensikten bak eksplosjonene, men at okkupasjonsstyrken er forberedt på en opptrapping i angrep fra lokalbefolkningen i forkant av den forestående fire dager lange muslimske høytiden Eid al-Adha, en offerfest som starter søndag.

Den forrige muslimske høytiden Ramadan, i oktober, førte med seg en serie blodige angrep på okkupasjonsstyrken i Irak.

Styrer mesteparten fra Amman
Nederland har om lag 1100 tropper i Irak. De ansatte på den nederlandske ambassaden ble beordret hjem før invasjonen av Irak i mars i fjor, men vendte tilbake i august.

I oktober trakk regjeringen på ny tilbake mesteparten av ambassadepersonellet etter angrepet på FNs hovedkvarter i Bagdad og andre bombeangrep.

Ingen i bygningen
Ambassaden styrer nå mesteparten av sine oppgaver fra Amman i nabolandet Jordan.

Ved ambassaden i Bagdad er det for tiden bare fem ansatte, fire av disse var i byen fredag, men ingen av dem skal ha oppholdt seg i bygningen da raketten traff taket, ifølge det nederlandske utenriksdepartementet.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant