Gå til sidens hovedinnhold

Nedtur på USA-børser

USAs største bank har ikke vært mindre verdt siden april 2003.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske aksjene gikk mandag på trynet til det laveste nivået på to uker etter at landets største bank Citigroup skuffet med en melding om milliardnedskrivinger som førte til større uro om finansselskapene vil melde om ytterligere tap knyttet til subprime-markedet.

NA24 - din næringslivsavis

Fikk bank
Citigroups toppsjef Charles Prince trekker seg fra stillingen som konsernsjef i den mektige banken og går samtidig av som styreformann. Store tap på låne- og verdipapirporteføljene gjør at selskapet må ta avsetninger til nedskrivninger på rundt 11 milliarder dollar. Totalt sitter Citigroup på 55 milliarder dollar som er eksponert mot subprime-relaterte verdipapirer.

Før helgen gikk det spekulasjoner om at Citigroups utbyttepolitikk kunne bli påvirket av problemene, men banken insisterer på at de vil kunne gi dividende til aksjeeierne.

Tidligere finansminister Robert Rubin tar over som styreformann etter Prince, mens Sir Win Bischoff blir midlertidig konsernsjef. Bischoff er Citigroups Europa-sjef.

De store nedskrivningene til Citigroup sendte hele sektoren ned i både USA og Asia, mandag, og flere av meglerhus har nedgradert de store internasjonale bankene. Citigroup falt med 4,9 prosent til det laveste nivået siden april 2003 på Wall Street.

Aksjene til Merrill Lynch, Bear Stearns, Credit Suisse og Barclays fikk også juling. Morgan Stanley falt med 5,6 prosent mens verdens største meglerhus Merrill Lynch falt med rundt to prosent.

Det er ikke bare Citigroup som har kvittet seg med sin toppsjef de siste ukene. Merrill Lynch sparket sin topp Stanley O`Neal for ikke mange dager siden og etterfølgeren skal nå være på plass. Ifølge CNBC har konsernsjefen i det deleide fondsselskapet Blackrock blitt tilbudt jobben som ny Merrill Lynch-sjef.

Laurence Fink var favoritten til å overta og skal nå ha fått to uker på å vurdere tilbudet.

Tidligere finansminister Robert Rubin tar over som styreformann etter Prince, mens Sir Win Bischoff blir midlertidig konsernsjef. Bischoff er Citigroups Europa-sjef.

Oppkjøp under lupen
En rekke oppkjøp er også i søkelyset til investorene. Gramercy betaler en premie på 31 prosent for å sikre seg American Financial Realty Trust.

Ifølge Wall Street Journal skriver at Kraft er i ferd med å selge sin frokostblandingvirksomhet Post til Ralcorp for hele 2,8 milliarder dollar.

Det canadiske oljeselskapet EnCana kjøper naturgassinteressene til Leor Energy. EnCana er villig til å betale 2,55 milliarder dollar for interessene i Øst-Texas.

Den månedlige undersøkelsene blant innkjøpssjefene innen tjenestesektoren i USA viser at tilliten til økonomien er stigende. ISM-indeksen for tjenestesektoren økte med 1 prosent til 55,8 i oktober. I september lå den samme indeksen på 54,8 poeng. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at indeksen ville komme inn på 54 poeng.

WTI-oljen falt med to prosent til 94,06 dollar fatet på Nymex. Oljeprisen svekker seg på signaler om at konflikten mellom Tyrkia og kurdere i Irak roer seg, samtidig som svake økonomiske tall indikerer en mulig nedgang i etterspørselen.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -0,38% til 13.543,40

Nasdaq -0,54% til 2.795,18

S&P 500 -0,50% til 1.502,17

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021