Gå til sidens hovedinnhold

Nei, nei, nei! Ikke oppi nesa, Emil!

- Det kan virke ekstremt, sier skiskytteren.

KONTIOLAHTI (Nettavisen): Skiskyttere skyr all type sykdom, slik vi vanlig dødelige skyr pesten. Emil Hegle Svendsen, Johannes Thingnes Bø, Tiril Eckhoff og Ole Einar Bjørndalen gjør alt for å holde seg friske.

Spesielt i forkant av og under store mesterskap. Sykdom da, vil nesten garantert ødelegge mesterskapet for den som er uheldig å bli syk. Det kan også føre til at andre blir smittet og får gulldrømmene kunst.

- Ekstremt
Dette er grunnen til at det norske skiskytterlandslaget har klare og strenge regler, som skal hindre smitte og sykdom i VM-troppen.

- For andre kan det virke ekstremt. Vi vasker oss på hendene vanvittig mange ganger i løpet av én dag, sier Emil Hegle Svendsen til Nettavisen.

Super-Svendsen har selv vært syk to ganger i vinter og har slitt med dette inn mot VM i Kontiolahti. Fysisk, er han fortsatt ikke hundre prosent.

Skal det bli et 12. VM-gull på 29-åringen i år, må han være flink til å holde rutinene og ikke pådra seg noen nye ulumskheter.

- Dette er rutiner vi er svært nøye på og det er ting som er veldig innarbeidet. Vi bytter trøye ofte og vasker oss mye på hendene.

Kongen av detaljer
Kongen av skiskyting, Ole Einar Bjørndalen, er også kongen av detaljer og få har gått så langt i sin streben etter å unngå sykdom som veteranen.

41-åringen er blant annet nøye med at han ikke håndhilser på folk, et grep også Tora Berger innførte under sine suksessår som skiskytter.

Bjørndalen har under tidligere mesterskap forklart overfor Nettavisen at han prøver å ha minst mulig kontakt med andre mennesker i VM.

Superveteranen har også ved tidligere tilfeller fortalt at han både gurgler og desinfiserer hendene med sprit, for å drepe bakterier.

Hegle Svendsen mener at Bjørndalen har vært en foregangsfigur akkurat når det kommer til slike detaljer, men innrømmer at han selv ikke er like nøye med å ta de nødvendige forhåndsreglene under sesongen.

- Nei, jeg har allerede vært syk to ganger i vinter, så jeg burde nok ha lært litt mer av det Bjørndalen driver med, sier han til Nettavisen.

Ikke berør nesa
Landslagsledelsen har også satt opp klare regler på hvordan utøverne best mulig skal holde seg friske i løpet av et langt mesterskap.

Alle i troppen må ta ansvar for å hindre at andre blir syke, bli raskest mulig frisk selv og begrense det fysiske forfallet under sykdomsperioden.

Utøverne blir oppfordret til å holde seg varme og tørre, det vil si at det skal skiftes klær lynraskt etter både konkurranse og trening.

Videre må alle sørge for å få nok hvile.

Helseteamet anbefaler også at skiskytterne skal holde avstand fra syke folk og unngå situasjoner der det er store folkemengder.

På flyvningen inn til Joensuu i Finland, en by i nærheten av Kontiolahti, la Nettavisen merke til at flere VM-utøverne fra andre nasjoner som var ombord, brukte munnbind, for å sikre seg mot eventuell smitte.

Utøverne skal vaske hendene ofte og spesielt før alle måltider. De blir anbefalt å unngå berøring av nese og munn med urene hender.

Alle symptomer skal tas på alvor og lege skal kontaktes ved slapphet, nedsatt prestasjon, tung pust, høyere puls, svetting, dårligere søvn, samt ved høyere aktivitetspuls og hvilepuls enn normalt.

I troppens samspillsregler heter det at ingen skal skjule sykdom.

Syk Birkeland
Før årets VM har både Hegle Svendsen og Tarjei Bø slitt med sykdom. Under VM, er det Lars Helge Birkeland som har blitt syk.

Han skulle opprinnelig gå sprinten lørdag og jaktstarten søndag, men på grunn av sykdommen kom Henrik L’Abbé-Lund inn på laget.

Birkeland bodde opprinnelig på rom med verdensmester Johannes Thingnes Bø i Finland, men ble isolert da sykdommen ble kjent.

Det er uklart om han blir frisk igjen før mesterskapsslutt.

Kommentarer til denne saken