Gå til sidens hovedinnhold

«Nei» til lønnshopp for EU-topper

Flere EU-land la mandag ned veto mot forslaget om å gi EUs folkevalgte et gedigent lønnshopp.

Tyskland, Frankrike, Sverige og Østerrike sa mandag nei til forslaget om at alle EU-parlamentarikere skal få samme lønn: 9000 euro (77.000 kroner) i måneden.

Lønnsforskjeller
Den svenske utenriksministeren Laila Freivalds sa det er uakseptabelt at svenske EU-parlamentarikere skal tjene nesten det dobbelte av politikerne i den svenske Riksdagen.

Men hun innrømmet at det er nødvendig å endre dagens lønnssystem, hvor lønnsforskjellene er enorme. EU-parlamentarikerne betales nemlig like mye som kollegene i sine nasjonale parlamenter.

Italias EU-folkevalgte får nesten 100.000 kroner i måneden, mens spanske kolleger bare tjener 22.000 kroner. Norske stortingsrepresentanter tjener til sammenligning drøyt 45.000 kroner i måneden.

Grotesk
Forskjellene i EU blir nærmest groteske når ti nye land slipper inn 1. mai.

I Litauen er månedslønnen for politikere i nasjonalforsamlingen bare 3.000 kroner i måneden. Dette er det umulig å leve på som EU-parlamentariker i Brussel og Strasbourg.

Men hensikten med lønnsreformen var ikke bare å utjevne lønnsforskjellene.

Den skulle også stanse en uryddig praksis hvor EU-parlamentarikere får dekket reiseutgifter uten å legge fram kvittering.

Reisefusk
Dette kaller kritikerne en fribillett til underslag.

Politikerne får nemlig dermed dekket flybillett på business class, selv om de kjører turistklasse. Den skattefrie fortjenesten kan de putte rett i lomma.

Reisefusket har ført til ubehagelige avsløringer i pressen, og EU-parlamentarikere har i mange land fått et dårlig rykte.

Etter at lønnsreformen ble stemt ned av utenriksministerne mandag, kan det blir vanskelig å finne en løsning før valget til EU-parlamentet i juni.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka