Gå til sidens hovedinnhold

- Nekter å bytte identitet

Elisabeth Fritzl, som ble holdt fanget i 24 år, nekter å bytte identitet.

Østerrikske myndigheter har tilbudt Elisabeth Fritzl (42) og barna hennes ny identitet, men 42-åringen har så langt avvist tilbudet, skriver The Mirror.

Derimot er hun åpen for å bytte etternavnet. I tillegg skal hun ha ytret ønske om å få bo under samme tak med alle sine seks barn på et hemmelig sted kun en times kjøring fra Amstetten.

Familien, som for tiden oppholder seg på en psykiatrisk klinikk i Amstetten, skal etter planen flytte til et nytt bosted når rettssaken mot Josef Fritzl er ferdig. Rettssaken starter i desember.

- Elisabeth vet at folk vil være i stand til å legge sammen to og to. Hun har mer eller mindre utelukket å bytte identitet. Men det er sannsynlig at de vil bytte etternavnet, sier en kilde ved klinikken til avisen.

- Det er en umulighet å bytte identitet på syv individer dersom de ikke flytter til den andre siden av verden, sier kilden.

Her er hva som har skjedde i kjelleren:

1977: De seksuelle overgrepene starter. Elisabeth Fritzl er 11 år gammel.

28. august 1984: Elisabeth (da 18) blir dopet ned, påsatt håndjern og lurt ned i kjelleren av faren. Det skal gå 24 år før hun igjen ser dagslys. I mellomtiden føder Elisabeth syv barn.

September 1984: Josef og kona Rosemarie mottar et brev med Elisabeths håndskrift, der 18-åringen ber dem om å slutte å lete etter henne. Politiet tror Elisabeth har blitt medlem av en sekt og slutter å lete etter den savnede 18-åringen. I virkeligheten holdes hun fanget av sin egen far i kjelleren under huset.

1989: Elisabet føder sitt første barn Kerstin (nå 19) i fangenskap.

1990: Stefan blir født.

Kerstin, Stefan og Felix, som fødes mange år senere, vokser opp i kjelleren. Her nede lærer de å lese og skrive av sin mor Elisabeth.

Josef mater Elisabeth og barna gjennom en luke.

1992: Lisa blir født.

Mai 1993: 9 måneder gammel blir Lisa hentet opp fra kjelleren av Josef. Hun blir funnet utenfor huset med en lapp fra Elisabeth om at hun ikke er i stand til å ta seg av babyen. Elisabeth skriver på denne lappen at hun fra før har født en gutt og en jente. Lisa får flytte inn hos besteforeldrene og blir senere adoptert av dem.

1994: Monika blir født. I desember samme år blir hun – i likhet med sin søster Lisa - funnet utenfor besteforeldrenes hus.

1996: Elisabeth føder tvillinger. Den ene dør kort tid etter fødselen av vanskjøtsel, mens den andre tvillingen Alexander overlever. Alexander blir boende i kjelleren i et års tid, før også han blir flyttet opp til besteforeldrene.

Lisa, Monika og Alexander lever tilsynelatende normale liv hos Josef og Rosemarie. De går på skole og er ifølge naboer høflige og velkledt. Sosialetaten er flere ganger på besøk i hjemmet, uten å legge merke til Elisabeth og de andre barna som holdes skult i kjelleren.

2002: Felix blir født.

19. april 2008: Kerstin (19), som har tilbrakt hele sitt liv i kjelleren, blir alvorlig syk. Josef tar henne med til sykehuset. Han påstår at han har funnet Kerstin bevisstløs utenfor sitt hjem. Legene vet ikke hvordan de skal behandle Kerstin, fordi hun mangler både helseforsikring og legejournal. De går derfor ut med en appell til moren Elisabeth, der de ber henne om å komme fram med flere detaljer om datterens sykdom.

Josef hentet Elisabeth og de to andre barna opp fra kjelleren og forteller sin kone at datteren omsider hadde valgt å vende hjem.

27. april 2008: Josef Fritzl arresteres, mistenkt for incest og for å ha kidnappet sin datter.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken