Gå til sidens hovedinnhold

Nekter å granske Bjugn-legene

Legene tabbet seg ut da de fastslo at Bjugn-barna var misbrukt. Helsetilsynet nekter likevel å granske legene.

- På bakgrunn av de opplysninger som er kommet fram i mediene, mener vi at det ikke er grunnlag for å opprette noen tilsynssak. Vi tror at en eventuell sak hos oss ikke vil opplyse forholdet noe mer. Det er lite sannsynlig at det vil medføre noe som helst reaksjoner fra vår side sier Geir Sverre Braut, assisterende helsedirektør i Statens helsetilsyn til TV 2 Nettavisen.

Torsdag ble det kjent at de norske legene som fastslo at Bjugn-barna var seksuelt misbrukt, tok feil. Undersøkerlser viste at de ti jentene Ulf Hammern var tiltalt for å ha mistbrukt, ikke hadde tegn til overgrep i underlivet. Det viser forskningsrapporten fra to av verdens fremste eksperter på feltet, Joyce Adams og Astid Heger.

- Gammel sak
Han viser til at Helsetilsynets vurdering er at en gransking ikke vil tilføre Bjugn-saken noe nytt.

- Vi har en hjemmel for å gå inn i viktige saker. Men dette er en sak som går langt tilbake, og vårt mandat er i hovedsak knytte til sikkerheten i helsetjenesten i dag, sier han.

Braut mener at Helsetilsynet kanskje heller ikke er riktig instans for en slik gransking.

- Det nærmeste tilsynsføre er rettsmedisinsk kommisjon, sier han.

Braut vil ikke kommentere om det ville være fornuftig å se på legenes håndtering av undersøkelsene som er gjort av de ulike barna, ettersom rapporten viser at disse ikke har vært gode nok.

- Dette spørsmålet bør heller utfordres de som håndterer retningslinjene, Sosial- og helsedirektoratet- for å se om disse er tilfredsstillende. Vi har ikke noe med retningslinjene for denne type undersøkelser å gjøre, sier han.

Hvorvidt legene innehar den rette kompetansen for å gjøre vurderinger i slike saker som Bjugn-saken er, viser han også til at det er opp til rettsmedisk kommisjon å vurdere, mener han.

- Det er kommisjonen og dermed domstolen som har ansvar for å knytte seg til den rette sakkyndige og skal vurdere kvaliteten på dem, sier han.

Dette er Bjugn-saken:

*Saken startet i Bjugn kommune i Sør-Trøndelag i 1992. Ei jente i barnehagen skal ha sagt at hun så kjønnsorganet til assistenten, som var Ulf Hammeren. En lege som undersøkte jenta mente hun var utsatt for overgrep

* Tilfellet førte til at 60 barn i barnehagen ble undersøkt, og en rekke av dem skulle ifølge legene ha skader etter misbruk.

* Det oppsto mistanke om en gruppe pedofile i bygda etter at barna fortalte mer og mer oppsiktvekkende historier.

* Etter en razzia der fem ble pågrepet av politiet, endte saken med at Ulf Hammeren ble tiltalt. Han ble frifunnet av juryen. Likevel ble 33 av barna tilkjent voldsofferserstatning.

Vil finne motivet
Ulf Hammern, som ble tiltalt og senere frikjent for Bjugn-overgrepene, er kritisk til legenes håndtering av saken.

- Jeg har jo tidligere frikjent legen oppi det her. Men de vet jo hva de har vært på med. Det er vanskelig for meg her og nå å ta stilling til hva som må gjøres i forhold til deres rolle, sier Hammeren til TV 2 Nettavisen.

Men han mener den nye rapporten nok en gang understreker det betenkelige med hva som har skjedd. Nå vil han ha legene gransket.

- Det bør granskes hva som er forholdet mellom leger og påtralemyndighet før en kan si hva en kan gjøre noe videre med det, sier han.

Advokat Sigurd Klomsæt utarbeidet fredag et skriv til Justisdepartementet med krav om en offentlig gransking av Bjugn-saken, med bakgrunn i de nye opplysningene.

Hammern sier han tidligere er gjort kjent med opplysninger om at de norske legene skal ha søkt annen ekspertise i forbindelse med saken, men at det aldri ble lagt fram bevis på det.

- Det fikk oss selvsagt til å lure på om noe ikke stemte, sier Hammeren.

Det fikk han først svar på med den nye granskingen. Nå føler den frikjente mannen at han har fått et helt annet liv.

- Vi har jo visst at barna ikke har vært misbrukt. Vi har ment at en uavhengig sjekk av bildene av barnet burde vært gjort, men vi har hele tiden blitt motarbeidet, sier Hammeren.

Går aldri fri
Ulf Hammern tror aldri han vil få ryggen helt fri fra beskyldningene.

- Dit kan vei vel ikke komme. Men jeg har nå tillit til at Klomsæt og Olsen, som er bestemt på kjøre løpet uansett om Staten betaler eller ikke. Da har jeg tro på at vi vil komme til et levelig forhold etter det, sier han.

Men alt er ikke rosenrødt.

- Det vil fortsatt være foreldre som ikke vil godta sannheten. Vi blir fortsatt møtt av hatske blikk når vi går på butikken i Bjugn, sier Hammern.

Ulf Hammerns kone, Jorid, har vært uten jobb etter at hun mistet den på grunn av Bjugn-saken. Det har familien tapt millioner på. I tillegg har familiens tre barn fått lide for beskyldningene.

De ti barna som påtalemyndigheten mente var misbrukt, fikk erstatning fra staten, men Ulf Hammern har så langt ikke fått det. Myndigheten viser til foreldelsesfristen. Hammern har fortsatt en sak gående i Strasbourg i den forbindelse.

Men flere av barna som han ble beskyldt for å ha misbrukt, som nå er i tenårene eller voksne, har Ulf god kontakt med.

- Flere av dem er omgangsvenner med våre barn. Vi har ikke noe dårlig forhold til dem. Men først nå i de siste, når flere av dem har fått erstatningen utbetalt, har de begynt å snu seg etter oss. De har vel fått vite om saken fra foreldrene, sier han.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken