Gå til sidens hovedinnhold

Nekter å innse nederlaget

Mange republikanere nekter å tro at Barack Obama er amerikansk statsborger.

Senator Barack Obama tok verden med storm da han skapte historie natt til onsdag ved å bli valgt til USAs første afroamerikanske president.

Men ikke alle gleder seg over seieren til Demokratene. Litt under halvparten av de 130 millionene som stemte under valget, ønsket å se John McCain i Det hvite hus.

Flere av McCain-tilhengerne buet da McCain nevnte Obama under nederlagstalen i Phoenix i Arizona.

- Det er ikke over. Det kan ikke være over, skrek en kvinne fra salen.

Hjernevasket amerikanere
Flere ekstreme grupperinger på den amerikanske høyresiden har forsøkt å portrettere Obama som en islamistisk kommunist med bånd til terrorister. I tillegg anklager de Obama for å ha brukt den liberale pressen til å hjernevaske millioner av amerikanere.

Mange republikanere sår tvil rundt Obamas amerikanske statsborgerskap, og argumenterer med at hans fødselsattest fra Hawaii er falsk, skriver The Times. I USA holder det ikke med å være statsborger, men man må være født i landet dersom man skal kunne bli president.

Da Obamas seier var et faktum, var det flere høyreekstremistiske radiokanaler som meldte at landet var blitt stjålet av en sosialist, og at Republikanerne måtte kjempe i Kongressen og Senatet for å forsvare den amerikanske livsstilen.

Men frykten og hatet mot Obama kom tydeligst fram i hovedartikkelen til det konservative nettstedet Free Republican.

«Støtter de 18 millionene aborterte svarte babyene Obama?», leste overskriften.

Obama er som kjent en tilhenger av høyesteretts kjennelse om å tillate selvbestemt abort.

Anklaget for forbrytelser i tjenesten
I tillegg er det opprettet en rekke Facebook-grupper som krever at Obama blir tiltalt for forbrytelser i tjenesten. Søker man på ordene «Impeach Obama» på Facebook, får man opp 150 treff på grupper. De fleste gruppene har bare noen hundre medlemmer, mens én gruppe har samlet over 2000.

«Det er ganske mange mennesker der ute som ikke skjønner konseptet av sosialisme og kommunisme, og derfor valgte de Obama som president», leser et av innleggene.

En annen gruppe skriver:

«Ønsker du en barnedrapsmann, en ugyldig statsborger som vil øke skattene, en uerfaren ikke-patriot som sverger til Koranen som president? Det vil ikke jeg!»

Medlemmene på gruppene frykter at Obama skal innføre sosialisme i USA. Bakgrunnen er at Obama sa under valgkampen at han vil spre rikdommen og skattelegge de som tjener over 250.000 dollar i året. Derimot ønsker han å gi skattelette til familier med en lavere inntjening enn 200.000 dollar.

Reklame

Nå stiger strømprisen igjen - slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken