Gå til sidens hovedinnhold

Nekter å navngi hjelpere

David Aleksander nekter å snakke de andre tiltalte inn eller ut av saken.

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): David Aleksander Toska lot ikke høydepunktene vente på seg da han startet sin forklaring i Nokas-rettssaken mandag morgen.

- Jeg har nye opplysninger, varslet Toska i retten.

Toska kastet lusekoften og entret vitneboksen i en hvit høyhalset genser. Toska virker opplagt og tydelig. Han snakker på halvveis bergensdialekt, med innblanding av østlandsk.

- Navnet mitt er nevnt hyppig
Dommer Helge Bjørnestad har flere ganger spurt Toska om opplysninger om de andre tiltalte, som har fortalt om når og hvor de har møtt Toska. Selv ønsker ikke 30-åringen å forklare seg om de andre tiltalte. Han forteller at han møtte den 26 år gamle Sandnes-mannen som er tiltalt for ranet og sier at han var en dårlig betaler. 26-åringen har i retten fortalt at han solgte anabole steroider for Toska. Toska bekrefter også at han møtte Erling Havnå på Gran Canaria.

- Jeg er ikke her for å omfavne de andre. Jeg er her for å fortelle om meg selv, sa Toska.

Dommer Helge Bjørnestad spurte Toska om han ikke ville bekrefte møter eller avtaler med andre, til tross for at de har nevnt hans navn.

- Ja, navnet mitt er blitt nevnt ganske hyppig til tider. Og jeg kommer ikke til å svare ved å gjøre det samme, svarte Toska med klar adresse til de andre tiltalte i saken.

Heller ikke på spørsmål om Betew kom på besøk i desember, ønsket ikke Toska å svare.

- Jeg skal ikke gå inn på besøk jeg har hatt, svarte Toska.

- Men i mitt hode høres det greit ut å si at Betew kom på besøk etter å ha blitt løssluppet. Vil du ikke bekrefte det? spurte Bjørnestad.

- Gjennom min tid i Skjeneholen (huset Toska og samboeren leide i Sandnes, red.anm.) har jeg hatt mange på besøk. Jeg har hatt en del ranere og en god del venner på besøk. Det har sikkert vært 25 stykker i Skjeneholen, svarte Toska.

Truet Undrum
Tidlig i sin forklaring snakket Toska om hvorfor han valgte å flytte til Stavanger. Han sa at han etter å ha sluppet ut av varetekt i forbindelse med innbruddet av Sparebanken på Bryn i 2001 hadde han flere møter med Schibsted-arving Harald Undrum.

- Seks uker etter at jeg ble sluppet fri hadde jeg og William Ellingsen et møte med Undrum som resulterte i munnhuggeri. Jeg antar at Undrum følte seg nokså klemt, småtruet kanskje, begynte Toska.

Undrum hadde kausjonert for et lån til Thomas Øye på fem millioner kroner, og Toska ønsket å få disse pengene tilbake.

- Jeg tenkte at nå følte han seg kanskje så klemt at han gikk til politiet for å få beskyttelse. Så jeg fulgte litt med. Og nå er det de nye opplysningene kommer, sa Toska.

HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

Så politispanere
- I løpet av samtalen skjønte jeg at han (Undrum, red. anm.) satt med en båndopptaker på seg. Han var en helt annen person og spurte villig vekk hvor mye penger jeg ville ha, sa Toska.

Han fortalte at han valgte å avslutte møtet fort, og gikk fra stedet.

- Men så gikk jeg tilbake etterpå. Her så jeg en grønn Nissan Primera. Og jeg så at politiet pakket ned kameraer i bilen, fortalte Toska.

Han skjønte dermed at han står i fare for å bli varetektsfenglset når som helst, siktet både for heleri, samt at han hadde siktelser mot seg både for innbruddet på Bryn og innbruddsforsøk på Norsk Medisinaldepot.

- Derfor gikk jeg umiddelbart under jorden. Dette er de nye opplysningene jeg ikke har fortalt om før, sa Toska.

- Tenkte ikke på ran
Ifølge Toska var det aldri i hans tanker å foreta et ran når han kom til Stavanger.

- Jeg tenkte ikke på noe konkret. Men jeg hadde en teori om at konseptet om linjebrudd var oppbrukt i Oslo-regionen, men at det lett kunne fungere noe lengre vekk fra Oslo. For vinningskriminalitet av størrelse har ikke vært særlig utbredt utenfor Østlandet. Men jeg hadde ikke noe konkret plan. Ikke noe jeg skulle sette i gang med. Men det var noe som vaket. Jeg hadde i alle fall en plan om å leie bolig, sa Toska.

HTML EMBED
Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken