Onsdag ble de to mennene - en 44-åring og en 53-åring - arrestert, mistenkt for å ha planlagt å sabotere Oskarshamn kjernekraftverk i Sverige.

Begge mennene nekter for anklagene.

De to, som var på vei til arbeid på kjernekraftverket, ble stoppet i en stikkontroll i sikkerhetskontrollen. Blant utstyret 53-åringen hadde med seg ble det funnet spor av eksplosiver. Kraftverket er nå stengt til politiet har undersøker alle områdene der de to kan ha beveget seg, skriver aftonbladet.se.

Styrket mistanke
- Mistanken er styrket etter avhørene og undersøkelser på plassen. Det er grunnen til at de to arresteres, sier informasjonssjef ved Kalmarpolitiet, Sven-Erik Karlsson til expressen.se.

De to mennene avhøres på ny torsdag. Da blir det også klart om de skal begjæres varetektsfengslet.

I sjokk
44-åringen har jobbet på kjernekraftverket hver sommer i 15 år. Mannen har ellers ikke fast jobb, men ifølge en slektning skal han ha gitt uttrykk for at han likte jobben i Oskarshamn svært godt.

- Jobben på verket er det store i livet hans, jeg kan ikke tro at han skal være innblandet i noe slikt. Han er ikke politisk aktiv på noen måte.

De ukene han jobbet ved Oskarshamn kjernekraftverk, bodde han i brakker like ved. Hjemme i Norrköping har han kone og en sønn.

Småbarnsfar
53-åringen er også han sesongarbeider fra Norrköping og ansatt ved samme entreprenørfirma.

Heller ikke hans venner og familie kan forstå hvorfor han er pågrepet. Mannen er tidligere dømt for mishandling, skriver svenske medier.

- Han har gått gjennom kontroll og blitt godkjent av Säpo. Det han er dømt for tidligere, må ligge flere år bak i tid, sier kjernekraftverkets informasjonssjef Anders Österberg til avisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Høyeksplosiv
I tillegg til å ha funnet spor av et eksplosivt stoff på en plastpose, ble det tatt ytterligere to prøver som også var positive. Posen ble skutt i filler av politiet etterpå, og er sendt til Statens kriminaltekniske laboratorium for videre analyser.

Det høyeksplosive materialet som ble funnet går under betegnelsen TATP, som står for aceton-peroksyd. Stoffet skal være svært ustabilt, og er brukt ved flere terrorangrep, blant annet i angrepet mot undergrunnen og busser i London i juli 2005.

Husransakelser
De to mennene ble ført til politihuset i Kalmar, der de ble avhørt onsdag. Etterpå ble de anholdt etter det politiet betegner som skjellig mistanke om sabotasjeplaner. De to mennene avslo å ha advokat til stede, og så langt skal ikke ransakelser av mennenes hus ha ført til ytterligere spor, skriver expressen.se.

- Vi fant ikke noe som helst som har med saken å gjøre, sier Sven-Erik karlsson, informasjonssjef ved politiet i Kalmar, til avisen.

Oskarshamn kjernekraftverk eies av tyske E. On, og leverer 10 prosent av Sveriges elektrisitet. Stengningen av verket koster selskapet rundt fem millioner kroner hver dag, melder Reuters.

HTML EMBED