Gå til sidens hovedinnhold

Nekter offiserer dåp

Forsvarssjefen sier blankt nei til å sende en mannsterk delegasjon offiserer til fregatt-dåp i Spania. Det skjer etter TV 2 Nettavisens avsløringer om at Forsvaret leide eget charterfly til dåp i fjor.

Forsvaret leide charterfly til over 500.000 kroner og sendte hele 65 offiserer til Ferrol i Spania da fregatten Fridtjof Nansen skulle sjøsettes i fjor.

På toppen av dette ankom forsvarsminister Kristin Krohn Devold med følge i eget VIP-fly til dåpen.

Nå setter den nye forsvarssjefen, Sverre Diesen foten ned, og kutter antallet turdeltagere til ti personer. Det kom fram i den åpne høringen i Stortinget om overskridelsene på Forsvarets budsjett for 2004.

- Det er gjort av tre årsaker. For det første for å spare penger. Det andre er at det er et signal om å reise mindre. Det tredje forholdet som er tatt hensyn til, er forventningene i Spania. Det kan ikke plustelig komme null, sier brigader Geir Anda, som er sjef for presse- og informasjonsavdelingen i Forsvarsstaben.

- Jeg støtter Forsvarssjefen i hans forsøk på å få ned reisekostnadene drastisk. Han kunne kanskje ha kuttet enda mer, sier lederen i Norges Offisersforbund, Peter A. Moe til TV 2 Nettavisen.

Nok med ti
Denne gang var planen å sende 28 offiserer til Spania for å overvære dåpen av en ny norsk fregatt, bekrefter sjefen for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), generalmajor Trond R. Karlsen.

- Sett i lys av Forsvarets økonomiske situasjon synes jeg det er greit å kutte, sier Karlsen til TV 2 Nettavisen.

- Får Forsvaret en ordentlig delegasjon under dåpen med ti deltagere?

- Ja, det gjør vi.

- Hvorfor sendte dere 65 personer forrige gang, og planla å sende 28 mann nå hvis det er nok med ti?

- Den vurderingen vi har gjort tidligere av gjestelisten mente vi var akseptabel, sier Karlsen.

Ingen oversikt
TV 2 Nettavisen har tidligere bedt om innsyn i reisevirksomheten til Ferrol i forbindelse med verftet IZARS bygging av norske fregatter.

Men svaret har vært at reisingen har vært for omfattende til at det var praktisk mulig å få full oversikt. Kommandør Per Erik Gøransson i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), som er prosjektleder for fregattbygging, har anslått at det daglig er flere personer fra Forsvaret på vei til eller fra Spania.

Men nå er det slutt på den omfattende reisevirksomheten, også i FLO.

- Vi skal være mer nøye med å bruke penger på reising, og har allerede satt i gang en innsparing. Vi kutter målrettet der det er mulig, sier Karlsen.

Reiser mer enn de øver
Forsvarets ansatte er mer på reisefot enn de er på øvelser. I fjor brukte Forsvaret 1, 2 milliarder kroner på reising.

- Det må jeg si det er ganske oppsiktsvekkende, når vi brukte 5-600 millioner kroner på øvelser og trening, og over det dobbelte på reising, sier lederen i Norges Offisersforbund, Peter A. Moe.

Forsvaret står for så mye som en tredel av de samlede reiseutgiftene til den norske stat. Forsvarssjefens mål er å kutte et par hundre millioner kroner på reising i år, sier Anda ved Forsvarsstaben.

- Vi kniper inn på det administrative, og kommer med nye retningslinjer for reisevirksomhet, sier Anda.

Det norske forsvaret bruker tre ganger så mye som det danske forsvaret på reising. Anda peker på at Norge er et mye større land enn Danmark. Men en ny rapport fra Forsvarsdepartementet viser at det er mange utenlandsreiser, utstrakt representasjon, hjemreiser og øvelser er årsaken til at det norske forsvaret bruker langt mer penger på reiser enn den danske, og ikke de lange avstandene.

TV 2 Nettavisen har tidligere avslørt at bare en offiser reiste for over 800.000 kroner på ett år, og at offiserene kjempet hardt for å beholde gratisreiser også for konene. Tidligere Forsvarssjef Sigurd Frisvold tok med sin kone på tur Europa rundt på statens bekosting. Hun reiste mye mer enn statsministerens kone og alle ektefellene til statsrådene.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken