Gå til sidens hovedinnhold

Nektes EFTA-opplysninger

EFTA-domstolen nekter å gi fra seg opplysninger om inhabilitet.

I en årrekke har EFTAs revisjonskomité forgjeves forsøkt å få tak i en oversikt over hva slags private verv dommerne i domstolen har, skriver Aftenposten. President og dommer Carl Baudenbacher fra Liechtenstein har nektet å utarbeide en liste over hvilke andre verv dommerne har, med den begrunnelse at det ville gå ut over domstolens uavhengighet.

Rettens revisorer nekter nå å godkjenne fjorårets regnskap fordi de ikke har oversikt over dommernes verv. Dermed kan man heller ikke vite om dommerne er inhabile i enkeltsaker.

- Regnskapet for 2006 er ikke godkjent, fordi vi ikke har fått de opplysninger vi har bedt om og som gjelder hvilke aktiviteter dommerne har ved siden oppgaven som dommer i EFTA-domstolen, sier ekspedisjonssjef Per A. Engeseth i Riksrevisjonen til Aftenposten. Han leder EFTAs revisjonsråd, og sier man ser meget alvorlig på at regnskapet ikke godkjennes.

Dommerne kommer fra de tre av EFTAs medlemsland som også er tilknyttet EØS-avtalen: Norge, Island og Liechtenstein. Sveits er også med EFTA, men ikke EØS, og dermed heller ikke i domstolen som behandler tvister mellom EFTA-landene og EU.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk