Siden 2000 har Utlendingsdirektoratet gitt opphold til om lag 18.000 asylsøkere med såkalt «sannsynliggjort» identitet, skriver Aftenposten.

Det betyr at myndighetene ikke er helt sikre på identiteten, men at UDI mener det er mer enn femti prosent sannsynlig at de har oppgitt riktig navn. De fleste kommer fra Afghanistan, Somalia og Irak, der det er umulig å få sikre dokumentasjonspapirer. Over 96,5 prosent har ikke pass når de søker asyl.

Nå søker de om norsk statsborgerskap, men mange får blankt avslag. 3.400 barn, de fleste født eller oppvokst i Norge, har også fått nei til norsk pass. Antallet vil øke kraftig som følge av den store asyltilstrømningen de siste årene.

Norsk Organisasjon for asylsøkere (NOAS) er kritiske til reglene som gjør at barna blir nektet pass når foreldrene har jukset eller gitt feil opplysninger.

- Det fremstår som meningsløst at barn som er født og oppvokst i Norge ikke får norsk pass. Det er svært uheldig at de vokser opp uten en fast identitet på grunn av feil som foreldrene har begått, sier generalsekretær Morten Tjessem i NOAS til Aftenposten. (©NTB)