Gå til sidens hovedinnhold

Nektet fødende å banne - mister jobben

Jordmoren som nektet en kvinne å banne under fødsel, får kraftig kritikk.

Jordmoren fratas autorisasjonen, skriver Sunnmørsposten.

Ifølge Statens helsetilsyn skal den fødende kvinnen under uutholdelige smerter ha uttalt: «Faen i helvete, det er så jævlig låkt».

Men jordmoren skal ikke ha godtatt språkbruken, og sagt at hun ikke fikk det bedre av å rope på djevelen, men at hun i stedet burde å rope på Jesus.

- Etter Statens helsetilsyns vurdering utviste du sviktende dømmekraft og manglende forståelse for din rolle som jordmor i denne situasjonen. Etter vår vurdering er hendelsen et eksempel på sammenblanding av din profesjonelle rolle og dine private religiøse preferanser. Vi finner at din opptreden ovenfor pasienten klart avviker fra det som forventes av en jordmor og at den er i strid med kravet til faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp i helsepersonelloven, skriver helsetilsynet i sitt vedtak.

Jordmorens advokat avviser imidlertid at det er på grunn av banningen hun mister autorisasjonen.

- Etter å ha snakket med min klient, ønsker vi å påpeke at det ikke er jordmoras atferd under fødselen, der det ble bannet, som er grunnlag for at autorisasjonen tilbakekalles. Det er sykdom hos jordmoren, som har diabetes type 1, som er grunnlaget for at hun fratas autorisasjonen, sier advokat Kristin Fjellby Grung til Sunnmørsposten.

Informasjon om hennes helsetilstand er unntatt offentlighet, og ikke omtalt i vedtaket.