Gå til sidens hovedinnhold

Nervøse timer for Arnold

Få timer før velgerne i California gikk til urnene for å velge ny guvernør, kjempet Arnold Schwarzenegger fortsatt innbitt for seieren.

I natt avrundet Arnold Schwarzenegger valgturnén.

Filmstjernen og muskelbunten hadde godt håp om å lykkes.

Guvernørvalget i den gigantiske delstaten på USAs vestkyst dreide seg opprinnelig om hvem som skulle erstatte den upopulære demokraten Gray Davis. Men etter hvert fikk valget mer og mer preg av en folkeavstemning om Schwarzeneggers person.

Mange harde beskyldninger
Personlig er den østerrikskfødte helten fra "Terminator"-filmene blitt beskyldt for mye snusk, deriblant sextrakassering av minst 15 kvinner. I valgkampen har Schwarzenegger sagt minst mulig om dette, utover at mange av påstandene er gale.

Noen timer før stemmegivningen skulle begynne, viste meningsmålinger at 54 prosent av de spurte gikk inn for å fjerne sittende guvernør Gray Davis. Demokraten Davis har gjort seg upopulær med sin håndtering av Californias økonomi og av en energikrise i delstaten.

Målingene viste også at 37 prosent ønsket å bytte ut Davis med Schwarzenegger. Det var tre prosentpoeng mindre enn på to målinger i forrige uke, samtidig som andelen spurte som ønsker å fjerne Gray Davis, ifølge guvernørens egne folk har sunket til rundt 50 prosent.

Jevnt
- Det kan gå begge veier, sa Davis’ medarbeider Gabriel Sanchez mandag.

Det holder med 50,01 prosent av stemmene for at Davis skal bli felt, men så kan Schwarzenegger eller en annen av 130 mer eller mindre seriøse kandidater bli valgt med så lite som 20 prosent.

De 15.213 valglokalene over hele California skulle åpne klokken 16.00 norsk tid tirsdag. Valgtjenestemenn sa mandag at hvis oppgjøret ble jevnt, ville ikke valgresultatet være klart før onsdag morgen lokal tid - onsdag ettermiddag norsk tid.

Det er første gang på 82 år at velgerne i en amerikansk delstat går til urnene for å avgjøre om en guvernør skal få sparken. Sist det skjedde var i 1921, da Lynn Frazier i Nord-Dakota ble felt etter en rekke økonomiske skandaler.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen