Rekordmange byttet strømavtale i 201. Det viser statistikk fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

386.800 husholdninger byttet strømleverandør i løpet av 2013. Dette er en økning på 16 prosent sammenlignet med 2012.

Man må 10 år tilbake i tid for å finne et år med flere leverandørbytter enn i 2013. I 2003 byttet ca. 450.000 husholdninger strømleverandør.

– Det er gledelig at så mange er aktive på strømmarkedet, til og med flere enn i rekordåret 2012. På bare noen få minutter kan strømkunden både sammenligne strømavtaler og velge den riktige avtalen, og dermed redusere strømkostnadene sine, sier Jens Regnström, landssjef for strømbyttetjenesten elskling.no.

Historisk sett har perioder med høy strømpris og stor medieoppmerksomhet medført flere skifter av leverandør.

- At 2012 ble et år med rekordmange bytter av strømavtaler, og 2013 det samme, tyder på at forbrukerne har begynt å følge med på strømkostnadene sine uavhengig av nivået på strømprisen, sier Regnström.

- Tidligere byttet husholdningene leverandør når strømprisen ble for høy, men dette ser ut til å ha endret seg. Siden 2011 har markedet utviklet seg, og i dag finner man verktøy på internett som kundene kan bruke til å sammenligne og bytte strømavtaler enkelt og kostnadsfritt. Dette gir bedre oversikt og gjør det enklere for kundene å finne riktig leverandør i strømjungelen, sier han.

I henhold til elskling.no's statistikk for bytte av strømleverandør er spotprisavtalene mest populære.

Deretter kommer fastpris og variabel pris, som er omtrent like populære.

– Det er interessant å se at over 20 prosent velger fastpriskontrakt på elskling.no. Dette kan tyde på at interessen for fast strømpris har økt, med tanke på at det i dag kun er cirka fem prosent av husholdningene som har fastpriskontrakt. Vi anbefaler kundene å ta utgangspunkt i sin egen privatøkonomi når de velger mellom fastpris og spotpris, sier Jens Regnström

Blant husholdningene som byttet strømavtale på elskling.no var spotprisavtaler mest populært, og sto for 56 prosent.