Gå til sidens hovedinnhold

Netanyahu på hemmelig Moskva-tur

Israelske myndigheter bløffet til pressen og sendte statsministeren på topphemmelig møte.

Mandag var Israels statsminister Benjamin Netanyahu på hemmelig møte i Kreml. I dagene etter møtet svarte både israelske og russiske myndigheter at Netanyahus besøk var ukjent.

Nå har den russiske avisen Kommersant fått bekreftet det hemmelige møtet. Avisen siterer eksperter som mener at et slikt hemmelig møte bare kan rettferdiggjøres i helt spesielle tilfeller: «For eksempel i tilfelle Israel planlegger å angripe Iran», skriver Jerusalem Post.

Iran har lenge hatt sitt atom- og rakettprogram i høygir, og Israel har tidligere truet med luftangrep mot landet.

Flytende politisk bombe
Den israelske frykten ble ikke mindre tidligere denne måneden da det ble spekulert i om det kaprede skipet «Arctic» Sea fraktet russiske S-300 missiler til Iran. Den russiske journalisten som skrev dette, har flyktet fra Russland.

Les: - «Arctic Sea» var lastet med våpen

Les: Arctic Sea-journalist drevet på flukt

Russiske myndigheter har avvist dette. Shimon Peres også på besøk til Moskva dagen etter at Arctic Sea ble annholdt. Da var ikke besøket like hemmelighetsfullt.

Ikke helt sant
Netanyahus møte kunne ha forblitt en hemmelighet, men ble avslørt fordi Netanyahu vanligvis er svært så mediakåt i alt han gjør. Denne mandagen var han borte, og israelske aviser ringte til statsministerens kontor med spørsmålet: «Hvor er Bibi?» (kjælenavnet til statsministeren)

Samme dag sendte myndighetene ut en pressemelding som sa at «statsministeren i dag besøker en sikkerhetsinstallasjon i Israel». Slike meldinger er vanligvis underskrevet av pressetalsmann Nir Hefetz, men denne dagen var den underskrevet av generalløytnant Meir Kalifi.

Ikke helt usant
Nå er det en mulighet for at meldingen ikke er en direkte løgn, men bare en del av sannheten. Netanyahu var borte i 12 timer, og kan ha vært innom en israelsk sikkerhetsinstallasjon på sin tur til Moskva.

Ryktene om Moskva-turen spredte seg som sand i Negevørkenen, og onsdag fikk altså russiske medier bekreftet det israelske besøket. Men onsdag nektet israelske myndigheter fremdeles å svare på spørsmålet. De viste til mandagens melding fra Kalifi, men sa samtidig at Kalifi hadde gjort en selvstendig sikkerhetsvurdering for å beskytte nasjonale interesser, og verken Netanyahu eller sikkerhetsrådgiver Uzi Arad hadde vært innvolvert.

Reklame

Sjekk hva mobilselskapet har gjort med prisene

Kommentarer til denne saken