Gå til sidens hovedinnhold

Nettavisen på Burj Dubai

Sju ganger så høy som Oslo Plaza. 818 meter over ørkenen. Se bilder og video.

DUBAI (Nettavisen): Eller, det er en sannhet med modifikasjoner at vi er Burj Dubai. Vi er ved Burj Dubai. Ikke på toppen. Slik er det bare. Selv om jeg skulle ønske det aldri så mye, så slipper jeg rett og slett ikke opp på toppen av verdens høyeste bygg. Men Nettavisen fikk i alle fall komme nære.

Og hvilket bygg det er!

Å stå ved Burj Dubai er en ekstremt mektig opplevelse.

Det er umulig å forestille seg hvordan det er å skulle være på toppen av en slik bygning. Når man titter oppover kan man se at det er lys der inne, og også på bakkenivå er det tydelig å se an man nå jobber ekstremt hektisk med å få bygningen ferdig til åpningen 4. Januar.

Flere titalls, mulig hundretalls arbeidere jobbet tirsdag kveld lokal tid på spreng med å gjøre en siste finish på bakken.

Rundt bunnen av bygningen er det gjerder med plakater hvor folk blir advart mot å passere. Alt skal nemlig være klappet og klart før man slipper folk inn.

Les også: Dubai i tåka fem år til

Verdens største fontene
Men hver kveld er det likevel masse liv ved bunnen av tårnet. Verdens største kjøpesenter Dubai Mall ligger vegg i vegg. Ved foten av Burj Dubai ligger også det er som er verdens største vannfontene.

Tre verdensrekorder ligger med andre ord ved siden av hverandre.

Og det er slik Dubai vil være – verdensledende.

818 meter
Den gigantiske bygningen er på hele 818 meter og er tegnet av arkitektfirmaet Skidmore, Owings & Merrill i Chicago. Det tilsvarer ganske nøyaktig sju Oslo Plaza-er oppå hverandre.

Bygningen ble påbegynt i september 2004 og bygget skal stå ferdig 4. januar 2010.

Kolossen har 160 etasjer og skal inneholde alt fra hotell og forretninger til kinoer og kontorer. Den vil selvfølgelig også få sine luksusleiligheter.

Og prislappen for herligheten: 20 milliarder kroner. Men så har det ifølge Wikipedia også blitt brukt 22 millioner arbeidstimer for å få bygningen opp og stå.

I likhet med de fleste praktbygg og prosjekter her nede, er Burj Dubai satt opp takket være ekstremt billig arbeidskraft utenfra.

Mellom 80-90 prosent av alle mennesker som bor i Dubai er fra utlandet, og mange hundre tusen av Dubais litt over to millioner innbyggere er ufaglærte bygningsarbeidere som har vært med å gjøre Dubai til det det er i dag.

Bygget Burj Dubai er en del av et to kvadratkilometer stort utviklingsområde kalt «Downtown Burj Dubai».

Som sagt er budsjettet for selve bygget på 20 milliarder kroner, mens hele Downtown Dubai har et budsjett på over 110 milliarder kroner.

240.000 kroner kvadratmeteren
Det sier seg selv at når Burj Dubai har den prislappen, så må pengene også hentes inn igjen. Mohamed Ali Alabbar, administrerende direktør i Emaar Properties, har uttalt at kvadratmeterprisen på kontorer i bygningen ligger på rundt 240.000 kroner. Ja, korrekt, to hundre og førti tusen kroner.

Armani Recidences, som selger luksusleiligheter i samme bygg i 6. til 9. etasje, har lagt seg på en pris på 210.000 kroner per kvadratmeter.

Moteskaperens selskap tilbyr luksusleiligheter på 100 til 200 kvadratmeter .

Armani skal også drive hotell i bygget.

Inne i byggets lobby vil det bli hengt opp 196 cymbaler, som representerer de 196 landene i verden. Disse vil være dekket med 18 karats gull, og vil bli «utsatt for vanndrypp, for å imitere lyden av vann som faller på løvblader»

Det er Armani som har fått ansvaret for dette, og mye av byggets utsmykning for øvrig.

Etter planen vil Armani stå for de 37 nederste etasjene.

700 leiligheter
Bygget er dekket av 142.000 kvadratmeter med reflekterende glasstruktur. Kledningen er konstruert for å tåle Dubais ekstreme temperaturer.

Etasje 45 til 108 skal huse rundt 700 leiligheter. Disse ble ifølge utbygger alle utsolgt i løpet av de åtte første timene.

(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen)

2639

PS! Kjenner du en nordmann som har kjøpt? Ta for all del kontakt!

Ellers kan vi nevne at det vil være et utendørs svømmebasseng i 78 etasje.

Etasjene 110 og oppover vil i hovedsak huse kontorer.

Spir på 200 meter
Selve spiret, som er på rundt 200 meter, vil for det meste huse kommunikasjonsutstyr.

Hele 35.000 mennesker vil ha plass i bygget til enhver tid.

56 heiser vil sørge for å få dem opp og ned.

Norge er også så heldige å kunne si at vi kan ta del i den høye herligheten.

Selskapet ABB i Skien sørger nemlig for fordeling av strøm i kjempebygningen i De forente arabiske emirater

Dubai er en by som har vokst i rakettfart, fra 700.000 innbyggere i 1995 til 1,3 millioner i dag. Og Burj Dubai er det siste av veldig, veldig mange prestisjebygg som har poppet opp de siste årene.

Finansvekkeren 25. november har derimot skapt noen dystre skyer på Dubais horisont, og noen mener nå at tårnet er det siste store presisjebygget på lang tid.

- Tårnet ble unnfanget som et monument for Dubais plass på den internasjonale scene. Nå er det mer som et siste hurra til boom-årene, har Christopher Davidson, professor ved University of Durham, uttalt til AP.

Men uansett hva finansfolk og andre forståsegpåere måtte mene om Dubai, så er Burj Dubai nok et praktverk og nok et esemplel på hvilken enorm utvikling og bygningskreativitet som vises her nede.

Sett av 1,2 millioner
Nettavisen har bare funnet én video av en person som har vært så heldig å komme helt til topps av bygget. Og det er selvfølglig en bygningsarbeider.

Totalt har svimlende 1,2 millioner mennesker sett videoen av mannen på toppen av tårnet, noe som gjør det til en av de mest sette videoene fra Dubai noensinne.

Ved å se på videoen under kan du se hvilket under som nå er skapt i Dubai:

HTML EMBED

Det finnes ikke så mange bilder og videoer av hvordan bygningen ser ut inni, men Discovery slapp til under utbyggingen og fikk laget dette TV-innslaget i 2007:

HTML EMBED

En av de beste videoene som viser konstruksjonen og byggingen av tårnet, er dessverre på koransk og laget av Samsung, som er en av byggherrene. Men ta heller av lyden og la deg fascinere av det vanvittige arbeidet som ligger bak:

HTML EMBED

Her ser du en grafisk utvikling av byggets struktur:

HTML EMBED

Det som er høyt, er i risikosonen for å bli truffet av lynet.

HTML EMBED

Og der det er høye bygg, er det også basehoppere:

HTML EMBED

Her ser du en billedreise av konstruksjonen, med bilder fra 2003 og frem til i dag

2620

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken