VIKING-STRØMSGODSET 3-1: Det høres smått utrolig ut: Erik Nevland var med og ta Fulham til finalen i Europa League i våres, var med på et lag som endte på 12. plass i Premier League. Likevel står han bare med seks seire siden nyttår, og ikke en eneste gang har han gått av banen på det seirende laget etter at West Ham ble slått 3-2 den 2. mai.

Fem måneder uten seier
Fem måneder og to dager er det siden. Smått utrolige 155 dager.

Mot Strømsgodset snudde det endelig.

Riktignok har han gjort det bra for siddisene. Siden han kom tilbake i sommer sto han med fire mål på sine syv kamper i Viking-trøya, og med dagens viktige 2-1-scoring har den tidligere landslagsspissen et småpent snitt med 0,63 mål per kamp – noe som gjør 32-åringen til en av Tippeligaens mest effektive spisser. Men hva hjelper vel det når Viking-skuta ikke klarer å bikke kampene i sin favør? Etter debuten mot Sandefjord (0-0) ble det ytterligere fire poengdelinger, før de to siste har endt med tap.

Men så kom Strømsgodset – jaktende på Europa League-plass. Gode på hjemmebane – ikke fullt så gode på bortebane. Det viste seg igjen.

Riktignok tok drammenserne ledelsen, da et Øyvind Storflor-frispark passerte alt av Viking-spillere og forbi en noe nølende Arild Østbø i sin første kamp fra start i Viking-buret.

Fillo- og Nevnland-show
Viking har ikke hatt marginene med seg i moderne tid, men ville mer og var bedre enn Strømsgodset. Fortjent var det da Martin Fillo skar inn og skrudde ballen forbi Adam Larsen Kwarasey – etter en pen pasning fra nettopp Erik Nevland.

Det ga mersmak og blod på tann til den tidligere Premier League-helten.

I det dommer Brage Sandmoen skulle til å blåse av for pause headet Nevland inn sin femte Viking-nettkjenning for sesongen, og rogalendingene kunne løpe til pause i det ufyselige været med hevet hode.

Hadde Strømsgodset yppet før pausen, var det bare flau bris som kom fra Drammen etter. Viking var nære på ved flere anledninger. Nærmest var nok en gang Erik Nevland, men avslutningen fra fire meter tidlig i andreomgangen gikk noen centimeter utenfor. Kampen så ut til å ebbe ut med en knepen hjemmeseier, men en heldig Martin Fillo-avslutning syv minutter før slutt sendte lærkula i bue over Adam Larsen Kwarasey og inn i det tomme buret, og den første trepoengeren siden 18. juli var en realitet.

Flirter med Europa
Dermed klatrer Viking opp på en 7. plass på tabellen, og er – utrolig nok etter en så svak høstsesong – med i kampen om spill i Europa League. Til Aalesund på den magiske fjerdeplassen skiller det nemlig bare to poeng.

Trener Åge Hareide var tydelig lettet etter kampen, men vil ennå ikke snakke om noe spill i Europa.

- Vi får bare jobbe videre med det her.

- Dette er godt, vi måtte jobbe hardt, men denne gangen bikket det i vår favør, sier Viking-treneren til TV 2 etter kampen.

HTML EMBED