Gå til sidens hovedinnhold

NFF i 2013: - Et krav at Høgmo tar Norge til EM. NFF i 2015: - Ikke meningen å si «krav»

Selv med Ungarn-fadese sitter trolig Per-Mathias Høgmo (55) trygt som landslagssjef.

UNGARN-NORGE 2-1 (3-1 sammenlagt)

BUDAPEST (Nettavisen): På spørsmål fra Nettavisen om Høgmo får fortsette som landslagssjef hvis Norge ikke kommer til EM, nekter NFF-generalsekretær Kjetil Siem å gi et klart svar når vi intervjuet ham før søndagens kamp.

- Vi er ikke med på spekulasjonen om hva, hvis og dersom. Vi jobber på en helt annen måte, svarer Siem til Nettavisen. NFF-president Yngve Hallèn fulgte opp med å bekrefte at Høgmo beholder jobben sin, selv etter det forsmedelige tapet mot Ungarn, og knust EM-drøm.

Men i 2013 uttalte Siem til Dagbladet at det er et «absolutt krav at Norge kommer til EM i 2016».

Nå er tonen blitt ganske annerledes.

- Vi har satt det kravet til oss selv hele tiden, men det kom ut på en sånn måte at hvis Høgmo ikke klarte å ta Norge til EM, så fikk han ikke lov til å fortsette. Det var aldri meningen å si at det var et krav, sier generalsekretæren til Nettavisen.

Han utdyper slik:

- Dette skulle ikke være et mål, men et krav som vi skulle sette til oss selv. Ikke bare til Høgmo, men til spillerne, oss selv og alle sammen. Så kom det ut som at han ikke skulle få fortsette hvis vi ikke klarte det. Det var aldri ment som det. Samtidig, så forstår jeg at det ble oppfattet sånn, innrømmer Siem.

Oppdatert: Flausen komplett, Norge ydmyket av Ungarn
Les også: Dette Høgmo-intervjuet vekker oppsikt

- Blir ikke krisemøter

Generalsekretæren hinter om at en EM-exit søndag kveld vil få små konsekvenser for Høgmo.

- Det er ikke noe tvil om at han har startet et prosjekt som både styret og ledelsen i NFF er veldig fornøyd med. Det har kommet veldig langt. Vi har blant annet solgt ut Ullevaal fem ganger på rad nå, det betyr mye. Vi må fortsette den jobben med å bygge et norsk og ungt lang som skal tilbake og delta i mesterskap, sier han.

- Det er ikke sånn at det blir noen krisemøter hvis vi ikke klarer dette her, men kravet er der fortsatt, hvis du skjønner hva jeg legger i det, sier han.

Landslagets Stefan Johansen har full tillit til Høgmo og vil at han skal fortsette som landslagssjef uavhengig av resultatet mot Ungarn.

- Ja, uten tvil. Jeg synes det prosjektet han har startet på et helt fantastisk, og jeg ser ingen grunn til at han ikke skal få fortsette selv om det ikke blir seier i morgen, sier Johansen til Nettavisen.

C Mores Joacim Jonsson er trygg på at Høgmo får fortsette uansett hva som skjer søndag kveld.

- De har vært veldig klare innad i fotballforbundet på at Høgmo sitter trygt, så jeg tror ikke det er vits å spekulere i det. Jeg tror Høgmo fortsetter uansett utfall, sier Jonsson til Nettavisen.

- Har tillit

Han mener det vil være uhyre svakt av Norge å ikke gå videre over to kamper mot Ungarn, men tror likevel ikke det har noe å si for jobbsikkerheten til nåværende landslagssjef Per-Mathias Høgmo (55).

- Tilliten innad i gruppa vil vel synke om han ikke klarer å lede dem til et mesterskap?

- Ja, det er klart, men samtidig virker han å ha veldig god tillit innad i forbundet, svarer Jonsson.

Han får støtte av Erik Thorstvedt, som har spilt 97 landskamper for Norge. Keeperhelten tror heller ikke det blir endringer på trenersiden om vi roter bort den beste sluttspillmuligheten på 16 år.

- Nei, jeg tror ikke det blir noe bytte. Det er klart at det blir en kjempenedtur hvis vi ikke kommer til EM, men vi må beholde troen, sier Thorstvedt til Nettavisen.

Oppdatert: Børs: Slik spilte Norge mot Ungarn
Les også: Spillere innrømmer: - Overrasket over Høgmo

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Selv om Norge tapte på hjemmebane og surret det til for seg selv ved å slippe inn bortemål, advarer han mot å svartmale situasjonen.

- Vi var litt uheldige, så jeg ser ingen grunn til å slakte landslaget etter den forestillingen der, men det er klart at vi ikke er gode nok i de avgjørende fasene. Vi er et bedre lag enn Ungarn, men det er ikke alltid det beste laget som vinner. Det viste seg også på Ullevaal, sier keeperikonet.

Viking-trener Kjell Jonevret tror også Høgmo for beholde jobben med EM-exit mot Ungarn.

- Ja, det tror jeg. Hvis man ser bort ifra Ole Gunnar Solskjær, så var vel Per-Mathias Høgmo førstevalget til det norske folket, og jeg synes det var gøy å se dette unge og nye laget. Jeg synes det er mange spennende spillere på vei inn. Får han litt tid med dette laget, så tror jeg det kan bli bra. Han bør få den muligheten, sier Viking-treneren til Nettavisen.

- Legger ikke ned norsk fotball

Siem legger ikke skjul på at søndagens kamp er svært viktig for norsk fotball, men generalsekretæren har ingen planer om å grave seg ned hvis det blir tap.

- Fotballen fortsetter i Norge uansett, men det er klart at det hadde vært en god vitamininnsprøyting for Fotball-Norge å kvalifisere seg til et mesterskap, det er det ingen tvil om, sier Siem til Nettavisen.

Siem er selv i Budapest for å følge kampen fra stadion søndag.

- Det er dette vi jobber med å få til. Det er derfor vi har kamper på Ullevaal, det er derfor vi deltar i kvaliker, det er derfor det spennende med trekninger. Det er det fordi vi drømmer om å delta i mesterskap. Sånn sett, er det lenge siden sist, men vi er ekstremt nærme nå. Da blir betydningen av den kampen veldig stor. Men skulle vi ikke greie det, så legger vi ikke ned norsk fotball i morgen. Da begynner neste kvalikrunde mot VM i Russland, og det er sånn dette fungerer, forklarer generalsekretæren

Det er uansett langt fra over. Hvis Norge scorer i Budapest, vil ungarerne få press på seg med tanke på bortemålsregelen.

Thorstvedt gleder seg til søndagens kamp.

- Jeg tror det kan bli ekstremt gøy, selv om atmosfæren og rammen rundt kampen blir annerledes der nede. Nå er det de som er i førersetet, men det kan gjøre noe med dynamikken og mentaliteten inn mot kampen, sier den gamle Premier League-proffen.

20.45 begynner dramaet i den ungarske hovedstaden.

Les mer om landskampen i Nettavisen Sport her

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken