I kjølvannet av flere overgangsavsløringer i norsk fotball den siste tiden, går nå Norges Fotballforbund drastisk til verks.

De varsler en gransking av alle overganger som har skjedd inn og ut av norsk fotball siden 2007. Granskingen skal bli gjennomført av et eksternt firma.

NFF bekrefter dette i en pressemelding onsdag.

I løpet av januar vil et uavhengig revisorfirma og eventuelt andre fagpersoner gjennomgå spillerkontrakter i forbindelse med internasjonale overganger.

- Dette er et viktig steg for norsk fotball, og et signal både eksternt og internt om vår vilje til å samarbeide med skattemyndighetene. Vi ønsker en full gjennomgang for å avdekke eventuelle feil, og at vi sammen retter opp påviste mangler i fremtiden, sier fotballpresident Yngve Hallén.

Fotballforbundet har vært i kontakt med Skattedirektoratet for å undersøke hvordan en uavhengig gransking bør gjennomføres. Når arbeidet er fullført vil rapporten bli gjort tilgjendelig for skatteetaten.

- Et utbredt ønske
Yngve Hallén uttaler i pressemeldingen at det er et utbredt ønske fra alle som styrer norsk fotball at ting foregår innenfor myndighetenes regelverk.

Les også: - Norske klubber skjelver i buksene

Det var Aftenposten som først avslørte granskingen. Kjetil Rekdal uttrykte sin støtte til NFF til avisen.

- Det er for å se om ting er i orden, vil jeg tro. Norsk fotball har fått oss noen skraper i det siste, men det trenger ikke å bety at det er vanlig, sier Aalesund-treneren.

- De som gjort noe galt, må få ryddet opp etter seg. Med gransking, så får man kanskje fram at mange har gjort ting riktig, og at det ikke er mye diskuterbart. Jeg håper og tror granskingen vil vise at det faktisk er det som er tilfelle, legger han til.

Fotballkriser
Granskingen blir satt i gang etter flere alvorlige avsløringer rundt fotballoverganger har dukket opp det siste året.

Det har blitt avslørt at overgangen til Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga ble lagt opp slik at Stabæk snøt Nancy for penger de hadde rett til. Senere har sentrale personer blitt tiltalt av politiet for grovt økonomisk utroskap.

Den siste avsløringen omhandler påstått skatteunndragelse i forbindelse med lønnsutbetalinger til Raio Piiroja fra Fredrikstad FK.

FFK overførte én million kroner til Raio Piirojas agentselskap i Estland i 2007, i forbindelse med en ny kontrakt. Politiet mistenker at dette er gjort for å unngå norske skatteregler.