NB! Mesteparten av denne artikkelen ble publisert i Nettavisen i 2011.Dette er en revidert utgave av den samme artikkelen.

Hvis du leser Nettavisen regelmessig, kan du ikke ha unngått å få med deg at oslogutten Mats Zuccarello (26) gjør det meget bra i National Hockey League (NHL).

Natt til torsdag blir han første nordmann i en NHL-finale når hans New York Rangers møter Los Angeles Kings i Stanley Cup.

Denne artikkelen er ment for deg som ikke kan noe om NHL, men har lyst til å lære litt. Den vil kanskje også kunne øke kunnskapsnivået hos deg som kan en del.

Vi starter med det elementære – det organisatoriske.

HVA ER NHL?
NHL står for National Hockey League og er en nordamerikansk ishockeyliga bestående av 30 lag, hvorav 7 hører hjemme i Canada og 23 hører hjemme i USA. NHL er organisert slik at det er ligaen som er selve forretningseieren, mens klubbene kun er franchisetakere.

Dette betyr at en spiller som skriver kontrakt med en NHL-klubb, i praksis skriver kontrakt med ligaen og dermed beholder denne kontrakten uansett hvilken NHL-klubb han spiller for, til kontrakten går ut på dato.

NHLs mål er ikke å tjene penger, men å hjelpe franchisetakerne, altså klubbene, til å tjene penger. Dette medfører at NHL tilstreber å skape en liga hvor flest mulig lag er mest mulig konkurransedyktig.

HVILKEN STATUS HAR NHL?
I motsetning til for eksempel fotball, hvor de beste spillerne normalt er spredt rundt i den spanske, engelske, italienske, franske eller tyske ligaen, er de beste spillerne i ishockey samlet i NHL. Alle spillere med ambisjoner om å hevde seg blant de beste, må til NHL for å kunne nå målet – så sant vi holder oss til klubbspill.

Det er med andre ord et forholdsvis trangt nåløye å komme igjennom for en spiller. Bare en håndfull spillere i den antatt nest beste ligaen i verden, Kontinental Hockey League (KHL) i Russland, har selv valgt å spille i KHL framfor NHL. Tenk deg om man samlet alle verdens beste fotballklubber i én liga; hvor mange nordmenn tror du hadde fått plass?

HVORDAN ER KLUBBENE INNDELT?
De 30 lagene er fordelt på to «conferences» – avdelinger – og hver avdeling er delt inn i to divisjoner. Dette gjøres etter geografi. Det er 16 lag i den østre avdelingen og 14 i den vestre. Hver divisjon i øst (Atlantic og Metropolitan) består av åtte lag, mens hver divisjon i vest (Central og Pacific) består av 7 lag.

De tre beste i hver divisjon går videre til sluttspill. I tillegg får to lag i hver avdeling såkalte «wild card»-plasser i sluttspillet. Totalt går dermed åtte lag i hver avdeling til sluttspill.

I sluttspillet spiller man inntil fire runder. I hver runde er det om å gjøre å vinne fire kamper. Det spilles altså minimum fire og maksimum sju kamper i hver runde, også i Stanley Cup-finalen.

Man kårer én vinner i øst og én i vest og disse avdelingsvinnerne møtes i finalen.

HVA INNEHOLDER EN SESONG?

En NHL-sesong er delt i to: Grunnserie og sluttspill.

Hvert lag spiller 82 kamper i grunnserien, som normalt starter i oktober og avsluttes i april. Lagene spiller flest kamper mot lag i sin egen divisjon, nest flest kamper mot de andre lagene i samme avdeling og færrest kamper mot lag i den andre avdelingen.

I midten av april starter sluttspillet. Kun 16 av de 30 lagene får plass her. Sluttspillet varer til juni.

HVORDAN ER POENGSYSTEMET?
I hver kamp kåres det en vinner, som får to poeng for seieren. Det tapende laget får null poeng dersom tapet kommer i ordinær tid, og ett poeng dersom tapet kommer i den fem minutter lange tilleggsperioden eller i straffeslagkonkurransen som følger dersom ingen av lagene har avgjort kampen etter 3 x 20 og 1 x 5 minutters spilletid.

I straffeslagkonkurransen velger hvert lag ut tre spillere. Dersom det fremdeles står uavgjort, fortsetter straffekonken med enkeltrunder til vinneren er kåret.

I sluttspillet gjelder egne regler. Står lagene likt etter tre perioder der, fortsetter man med 20-minuttersperioder fram til ett lag scorer vinnermålet.

HVA ER STANLEY CUP?
Stanley Cup er navnet på trofeet som tildeles vinneren av sluttspillet. Dette er altså det gjeveste trofeet en spiller i NHL kan vinne. Og vinnerlaget må spille minst 98 kamper for å få hendene på denne berømte pokalen. Når man først har vunnet Stanley Cup, får man navnet sitt inngravert på pokalen.

Stanley Cup er sammen med OL-gull det største man kan vinne innenfor ishockey.

Mats Zuccarello blir i 2014 den første norske spilleren i en NHL-finale.

HVOR KAN MAN BEST FØLGE NHL?
Vi starter selvfølgelig med å anbefale oss selv – Nettavisen. Helt siden lockouten i 2005 har Nettavisen fulgt nordmennene i NHL tett. Det gjør vi fortsatt. Skulle du ønske mer informasjon og flere nyheter, anbefaler vi først og fremst det kanadiske tv-selskapet TSN.ca sitt nettsted.

Hvis du ønsker å se kamper på TV, er Viasat stedet å gå. Alle finalekampene mellom New York Rangers og Los Angeles Kings sendes direkte på Viasat Hockey. I tillegg kan du se kampene direkte eller i opptak på Viaplay.no.

Viaplay.no gir deg også muligheten til å klikke deg videre til NHLs gamecenter, hvor du kan se alle kampene som spilles eller er spilt direkte eller i opptak, og til og med kan velge om du vil ha kommentatorene til hjemme- eller bortelaget.

Det offisielle nettstedet anbefales også sterkt. Her finner man det utroligste av statistikk på hvert lag og hver spiller, samt nyheter og featurestoff.

Følger du et spesifikt lag, anbefaler vi å søke opp dette lagets lokalavis. Den avisen har ganske sikkert en egen «beat writer» - en journalist som kun har i oppgave å følge det lokale NHL-laget. De fleste «beat writers» har også en blogg som det kan være nyttig å følge med på.

Vil du lese mer om Mats Zuccarello Aasen, anbefaler vi The Blueshirts Blog, som drives av New York Daily News'’ Pat Leonard.

Hvis du virkelig har fått sansen for NHL, anbefales også The Internet Hockey Database og Hockey's Future.

Ellers kan vi også anbefale å søke på hashtagen #NHLnor på Twitter. Den brukes av mange NHL-interesserte nordmenn.

Nå er det på tide å dykke ned på detaljnivå.

HVORDAN ER LØNNINGENE?
Sentralt i organiseringen av NHL, er noe som kalles «Collective Bargaining Agreement» (CBA). Det er en arbeidsavtale som klubbene har inngått med spillerforeningen, som regulerer lønningene. Etter lockouten som førte til at 2004/05-sesongen ble kansellert, fikk klubbeierne innført et lønnstak i NHL. Dette lønnstaket setter en øvre og nedre grense for hva klubbene skal bruke på spillerlønninger per sesong, og justeres etter hver sesong med utgangspunkt i ligaens samlede inntekt.

Denne sesongen er den øvre grensen satt til 64,3 millioner dollar. Ifølge CBA kan ingen enkeltspillere tjene mer enn 20 prosent av dette. Den nedre grensen er 44 millioner dollar. I tillegg bidrar de rikeste klubbene gjennom CBA økonomisk til de fattigste klubbene, men dette er altfor komplisert til å gå detaljert inn på her.

Det finnes to typer kontrakter; enveis og toveis. En enveiskontrakt gir en spiller samme lønn uansett om man spiller i NHL eller AHL. En toveiskontrakt gir en spiller én lønn i NHL og en annen lønn i AHL – ofte bare ti prosent av NHL-lønna.

Capgeek har oversikt over alle klubbenes lønninger. Zuccarello tjener 1.150.000 dollar denne sesongen. Dette er en ettårskontrakt, og det er ventet at han undertegner en ny kontrakt etter at finaleserien mot Los Angeles Kings er over.

Lønningene i NHL utbetales fra grunnseriens sesongstart (denne sesongen 1. oktober) til grunnseriens slutt (13. april). Dette er 194 dager. Hvis vi tar utgangspunkt i en spiller som får 600.000 i NHL og 60.000 i AHL, får han 3093 dollar per dag han er i NHL. Hvis han tilbringer halve sesongen i NHL og halve sesongen i AHL, får han dermed 300.000 dollar for dagene i NHL og 30.000 dollar for dagene i AHL. Altså en totallønn på 330.000 dollar.

HVORDAN FUNGERER OVERGANSSYSTEMET?
I fotball blir spillere kjøpt og solgt og behandlet som varer. Det sistnevnte gjelder også i NHL. Spillerne blir imidlertid byttet bort, mot andre spillere eller draftvalg eller en kombinasjon av dette. Det var tidligere tillatt å også tilby eller ta imot penger som en del av overgangene, men dette er ikke lenger lov.

Som nevnt tidligere i denne artikkelen: Når en spiller byttes mot en annen, tar denne spilleren med seg kontrakten sin til den nye klubben.

HVA BETYR «RESTRICTED» OG «UNRESTRICTED»?
En spiller er enten «restricted» eller «unrestricted» free agent i NHL når en kontrakt går ut.

Hvis han er restricted, betyr det at klubben han spilte i, fremdeles eier NHL-rettighetene hans. Han kan fremdeles signere kontrakt med en annen klubb, dersom et slikt tilbud kommer, men da vil den forrige klubben ha krav på en kompensasjon fra den nye klubben. Størrelsen på kompensasjonen avhenger av størrelsen på lønnen spilleren får.

Hvis han er unrestricted, står han fritt til å signere for hvilken klubb han vil. En spiler blir først unrestricted når han har spilt sju sesonger i NHL, eller fylt 27 år før 30. juni det året du fullfører sin forrige kontrakt.

Den siste muligheten for å bli unrestricted, er om spilleren har fylt 25 år, spilt mer enn tre sesonger profesjonelt og spilt færre enn 80 kamper i NHL (28 for keepere).

HVA ER EN FARMERLIGA?
Klubbene i NHL har maksimalt lov til å ha 23 spillere i stallen, men har langt flere under kontrakt - det er tillatt med inntil 50. De spillerne som ikke bedømmes som gode nok for NHL-laget, spiller ofte i AHL. Dette er altså en reservelagsliga – eller farmerliga, som etter hvert er blitt et innarbeidet norsk ord.

Mats Zuccarello spilte en god del i farmerlaget til New York Rangers mens John Tortorella var trener i Broadway-klubben. I 2010/11 spilte nordmannen 42 kamper i NHL og 36 i AHL, for Connecticut Whale. Året etter ble det bare 10 kamper i NHL og 37 i AHL, noe som forklarer hvorfor han reiste til Russland for å spille i KHL.

Denne sesongen har Zuccarello kun spilt i NHL.

HVA ER EN «DRAFT»?
Ettersom NHL er enerådende på spillermarkedet i sporten ishockey, kan klubbene fordele talenter fra hele verden seg imellom. Ligaen har selv satt som krav at spillerne må være mellom 18 og 20 år hvis de er fra Nord-Amerika eller 18 og 21 år hvis de tilhører andre deler av verden.

Draften avholdes én helg i året. Da samles klubbene og velger talenter etter tur. Generelt kan man si at de klubbene som gjorde det dårligst forrige sesong, får velge først. Det laget som vant Stanley Cup, velger som nummer 30.

De dårligste lagene i NHL får dermed rettighetene til de største talentene. På sikt gir dette et bunnlag muligheten til å bygge seg opp til å bli et topplag. Draftordningen er sammen med lønnstaket det viktigste bidraget til NHLs mål om å skape flest mulig konkurransedyktige lag.

Et fint eksempel på dette, er Pittsburgh Penguins, som fra 2002 til 2006 var blant ligaens dårligste lag. Dette sikret dem Ryan Whitney med femtevalget i 2002, Marc-Andre Fleury med førstevalget i 2003, Evgeni Malkin med andrevalget i 2004, Sidney Crosby med førstevalget i 2005 og Jordan Staal med andrevalget i 2006. Da Pittsburgh vant Stanley Cup i 2009, var Fleury lagets førstekeeper, Jordan Staal lagets beste defensive forward og Sidney Crosby og Evgeni Malkin lagets beste poengplukkere.

HVILKE STATISTIKKER TELLER OG HVA BETYR DE?
Den viktigste personlige statistikken er selvfølgelig mål. Den nest viktigste er assists – målgivende. Det gis poeng for inntil to assists per scoring. I tillegg legges det en del vekt på pluss/minus-statistikken, som viser hvor ofte en spiller har vært på isen ved forlengs- eller baklengsmål. De fleste andre statistikkene er selvforklarende: antall utvisninger, blokkerte skudd, taklinger, antall ganger man har mistet eller vunnet pucken, dropper vunnet, dropper tapt, tid på isen, tid i overtallsspill og tid i undertallsspill. Dette er bare noe av det man finner statistikk på i NHL.

Lagene bedømmes naturlig nok på poeng, først og fremst. Men det finnes også her mange andre oversikter, som kan bidra til å forklare poengfangsten eller mangelen på sådan. Mål per kamp, baklengsmål per kamp, skudd for, skudd imot, antall mål i overtall, antall baklengsmål i undertall etc.

HVA SKAL TIL FOR Å BLI REGNET SOM STJERNE?
De fleste lagene i NHL bruker fire rekker med forwards og tre backpar. Første- og andrerekkene skal produsere mål, mens tredje- og fjerderekkene først og fremst skal forhindre mål. Backene kategoriseres i tre; offensive, defensive og allround.

Offensive forwards bør – vær oppmerksom på at dette er veldig forenklet – produsere i snitt ett poeng per kamp for å regnes som en virkelig stjerne. Superstjernene i NHL gjør normalt minst 90 poeng per sesong.

Offensive backer bør gjøre mer enn et halvt poeng per kamp i snitt.

HVEM ER DE STØRSTE STJERNENE?
Tidligere var det en åpen duell mellom kanadieren Sidney Crosby og russeren Alexander Ovetsjkin om hvem som var klodens beste ishockeyspiller. Nå er duellen avgjort. Sidney Crosby er universelt anerkjent som den beste i verden.

Debatten handler i stedet om hvem som er nest best. Ovetsjkin får nemlig kamp om den tittelen også – først og fremst av senteren Steven Stamkos i Tampa Bay Lightning og senteren Jevgenij Malkin i Pittsburgh Penguins.

Ellers er det verdt å nevne senteren Jonathan Toews i Chicago Blackhawks, senteren Ryan Getzlaf i Anaheim Ducks, senteren Claude Giroux i Philadelphia Flyers, vingen Corey Perry i Anaheim Ducks og vingen Patrick Kane i Chicago Blackhawks.

I Los Angeles Kings er senteren Anze Kopitar, vingen Marian Gaborik, backen Drew Doughty og keeperen Jonathan Quick de største stjernene. I New York Rangers er det Rick Nash, Martin St. Louis, Brad Richards, Mats Zuccarello, Ryan McDonagh og Henrik Lundqvist som får mest oppmerksomhet.

HVOR MANGE NORDMENN HAR SPILT I NHL?
Tallet er sju. Bjørn «Botta» Skaare var den første. Han fikk én kamp for Detroit Red Wings i 1978/79-sesongen. Senere har Espen Knutsen spilt 207 kamper for Anaheim Ducks og Columbus Blue Jackets, Anders Myrvold har spilt 33 kamper for Colorado Avalanche, Boston Bruins, New York Islanders og Detroit Red Wings, Ole-Kristian Tollefsen spilte 163 kamper for Columbus Blue Jackets og Philadelphia Flyers, og Patrick Thoresen fikk 106 kamper for Edmonton Oilers og Philadelphia Flyers.

Jonas Holøs ble nummer seks da han debuterte for Colorado Avalanche, mens Mats Zuccarello Aasen er den sjuende og foreløpig siste nordmannen som har fått minst én kamp i NHL.