Gå til sidens hovedinnhold

NHO-presidenten i gigantisk tolljuks-granskning

Kan ha unndratt avgifter for flere hundre millioner kroner.

Tollvesenet har innledet en gransking av selskapet GC Rieber Oils, der NHO-president Paul-Christian Rieber er styreleder, melder NRK.

- Rieber Oils vil nå få et krav om etterbetaling av toll, og vi vil vurdere om vi skal politianmelde saken eller etterberegne en tilleggsskatt, sier underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, Anita Graff, til NRK.

Enorme summer
Bare i fjor skal selskapet ha unnlat å betale avgifter på 75 millioner kroner.

Fiskeolje importert fra Marokko og Vest-Sahara skal ha blitt fortollet som «ikke dyrefôr». Denne tollkoden gjør at selskapet slapp å betale 3,75 kroner i toll per kilo olje.

Dersom selskapet har solgt fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara til halvstatlige Ewos de siste 5-6 årene, kan NHO-toppens selskap ha sluppet en tollavgift på over 250 millioner kroner.

- Beklagelig glipp
- Som styreleder må jeg innrømme at jeg ikke kjente til dette, og organisasjonen har tydeligvis heller ikke kjent godt nok til dette. Her har det vært en beklagelig glipp, sier NHO-presidenten til NRK.

Rieber mener at det generelt er et tollfritak for import av fiskeolje til bruk i fiskefôr-produksjon. Men dette er noe det må søkes om.

Selskapet har nå søkt om tollfritak med tilbakevirkende kraft.

CG Rieber Oils hadde i 2008 driftsinntekter på 404 millioner kroner, et driftsresultat på vel 47 millioner kroner og et resultat før skatt på 26,2 millioner kroner.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken