Gå til sidens hovedinnhold

Nigeriasvindlere på Facebook

De mye omtalte Nigeria-svindlerne opererer nå også på Facebook.

Svindlerne som tidligere kun opererte på e-post har selvfølgelig gått over til Facebook, som alle oss andre.

Bruker falsk identitet
- Vi har fått flere henvendelser fra nordmenn som for eksempel har møtt damer på Facebook, som senere viser seg å være noen av de såkalte nigerasvindlerne, opplyser Anne Dybo fra Økokrim til Nettavisen. Disse retter seg naturligvis som oftest mot enslige menn.

Anne Dybo har jobbet med Nigeria-svindlerne i en årrekke og kjenner godt til det store nettverket av svindlere.

Disse konversasjonene starter som hyggelige samtaler om dating og hygge, men utvikler seg senere til pengespørsmål.

- Jeg kjenner ikke Facebook så godt personlig, så jeg vet ikke noe detaljert om hvordan de går frem. Men jeg går ut ifra at de sender ut meldinger der akkurat som på e-post, sier Dybo.

Fullt av advarsler
Det er nemlig enkelt for svindlere å velge seg ut offer på Facebook. Med mindre du har strenge innstillinger på hvilken informasjon som skal vises på nettsamfunnet, kan svindlere enkelt finne navnet ditt og sende deg en beskjed - uansett om du har personen på vennelisten eller ikke.

Facebook er også en ypperlig database for svindlere, siden mange legger ut både e-postadresser, telefonnummer og personlig informasjon på sine profiler.

Det er opprettet utallige grupper på Facebook som advarer mot svindlerne . Her legges det ut bilder som antakelig skal være av forskjellige svindlere, eksempler på hva som skrives i svindelmailene, i tillegg til bilder av personer som selv har blitt lurt.

- Koffert med gullstøv
Nettavisen skrev tidligere i sommer om hvordan svindlerne som årlig svindler til seg millioner av kroner fra grådige og uvitende mennesker, nå har slått seg ned i Oslo.

- De inngår for eksempel en avtale med den de skal svindle om å møte vedkommende for å vise fram en koffert med gullstøv eller penger, forteller rådgiver Anne Dybo.

Tidligere har nordmenn reist til Nigeria, Amsterdam og London for å få se koffertene med det verdifulle innholdet. Det behøver de altså ikke lenger. Nå befinner flere av Nigeria-svindlerne seg i Oslo og de tilbyr seg å møte sine potensielle ofre på kafeer og andre møteplasser i hovedstaden.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis