(iBergen.no) Det kreative nigeriabrevet er i sirkulasjon på e-post i hele landet for tiden. I god, gammel nigeriasvindel-stil loves nordmenn usannsynlig gevinst dersom de hjelper til med å overføre åtte millioner dollar fra en bank i utlandet.

Her leser du hele svindelbrevet.

Direkte oversatt
Det nye med denne svindelen er at den er oversatt til norsk. Svindlerne har imidlertid ikke fulgt så godt med i timen, for man kan neppe kalle det god rettskrivning det som framkommer i brevet. Her er et eksempel:

«Jeg vil gi detaljene sen, men i sammendrag, kommer fondene via en finans Firma i utlandet, gjennom ØYA-AV-MANNEN BANKEN, U.K.»

I den engelske versjonen like under forstår vi mer av denne merkelige setningen:

«I will give the details later, but in summary, the funds are coming via a finance Firm abroad, through the ISLE OF MAN BANK U.K.»

Det hele avsluttes med den hysterisk morsomme høflighetsfrasen: «Behag snilt svar på engelsk hvis mulig. Hensyn, Herr Michael Anthony.»

Komisk resultat
Trolig er brevet kjørt gjennom en automatisk oversettingstjeneste på nettet. Programmene på slike nettsider har tidligere vist å ha svært mangelfulle oversettelser med store hull. Resultatet blir ofte komisk uforståelig, slik som i dette tilfellet.

Økokrims rådgiver om Nigeria-svindel, Anne Dybo, har tidligere fortalt iBergen.no at man må være spesielt oppmerksom på Nigeria-brev skrevet på norsk.

- Svindlerne utspringer fra Nigeria men forflytter seg over hele verden. Man må være obs på brev på norsk, fortalte hun iBergen.no da vi tidligere i år ville gi svindlerne en smak av egen medisin og lure dem trill rundt.

Reiser til Oslo
I tillegg har svindlerne også begynt å reise til Norge for å møte sine ofre. I svindelbrevene loves ofrene store pengegevinster hvis de hjelper til med å hvitvaske underslåtte penger. Etter hvert krever svindlerne diverse avgifter fra ofrene. Og når problemene baller på seg, vil de gjerne møtes ansikt til ansikt. Tidligere har møtestedene gjerne vært storbyer som Amsterdam eller London, men i det siste har Økokrim registrert at svindlerne også har dukket opp i Oslo.

- Da må du ha kontanter med deg. Det må du aldri gå med på, er rådet fra Dybo.

Hvert år forsvinner utrolige 100 millioner kroner ut av landet til Nigeria-svindlere. Den mest utbredte svindeltypen er den såkalte «lotterisvindelen». Ofrene får en e-post der de gratuleres med en kjempegevinst i et utenlandsk lotteri de aldri har kjøpt billett i. For å få utbetalt premien må de imidlertid betale for ulike sikkerhetsopplegg. Den generelle regelen er at ofrene aldri får pengene tilbake, trass i tung politietterforskning.

Les flere nyheter på iBergen.no