Gå til sidens hovedinnhold

Nobelpris til magesår-forskere

Australske Barry Marshall og Robin Warren er tildelt Nobelprisen i medisin for sin oppdagelse av bakterien som forårsaker magesår.

Det var nobelkomiteen ved Karolinska Instituttet som kunngjorde tildelingen i dag.

Warren, en patolog fra Perth, oppdaget de små bakteriene som tok bolig i den nedre delen av magesekken (antrum) hos cirka halvparten av pasientene han hadde tatt vevsprøver fra. Den avgjørende oppdagelsen Warren gjorde i 1982 var at det alltid var tegn på betennelse i magesekkens slimhinne nær det området der bakteriene fantes.

Den unge klinikeren Barry Marshall fattet interesse for Warrens funn, og sammen gjorde de studier som førte til at de kunne dyrke fram en hittil ukjent bakterieart, Helicobacter pylori.

Det er denne bakterien som forårsaker infeksjon i magesekken og dermed betennelse i magesekkens slimhinne og likeledes sår i magesekken eller tolvfingertarmen.

Takket være forskningen til Marshall og Warren er ikke lenger magesår en kronisk tilstand, men en sykdom som kan leges gjennom en kort tids behandling med antibiotika og medisin som hemmer produksjonen av saltsyre.

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford

Kommentarer til denne saken