Gå til sidens hovedinnhold

Nødhjelpen når ikke frem

MEDAN/OSLO (TV2): I provinsen Aceh i Indonesia står 500.000 mennesker i akutt fare for å dø fordi de mangler legehjelp. Nødhjelpen når ikke frem.

TV 2s reporter Ove Sjøstrøm og fotograf Aage Aune befinner seg nord på Sumatra i Indonesia. Lørdag reiser de innover i provinsen Aceh, regionen som ble hardest rammet av naturkatastrofen den 26. desember.

Jordskjelvet som er målt til 9 på Richters skala fant sted nord for Sumatra. Først ødela skjelvet Aceh, deretter kom flodbølgen og skylte restene på havet.

500.000 i akutt fare

Ifølge indonesiske myndigheter fungerer ett sykehus i regionen.

- 500.000 mennesker er i akutt fare for å dø av skader og sykdommer den neste uken. 900.000 barn er i faresonen på grunn av traumer, mat og medisinmangel, samt adskillelse fra familien, melder indonesiske myndigheter via lokale nyhetskanaler.

Hjelpen kommer

Fem amerikanske krigsskip er underveis.

- Hangarskipet USS Abraham Lincoln fra Stillehavsflåten, er underveis. Skipet har et sykehus om bord, og muligheter til å levere 400.000 liter rent vann i døgnet. De har også med seg forsyninger på to millioner liter rent vann, forteller TV 2s reporter Ove Sjøstrøm på telefon fra Indonesia.

Nødhjelpen når ikke frem

Det FN har kalt verdens største nødhjelpsoperasjon, skaper store problemer på flyplassene i provinshovedstaden Banda Aceh og i områdene rundt. Håndteringen av nødhjelpen, er ingen enkel oppgave.

- Veinett er ødelagt, og infrastrukturen brutt sammen. Tonnevis av nødhjelp hoper seg opp, får TV 2 Nettavisen vite.

I Aceh-regionen har indonesiske myndigheter gitt opp å telle antall døde. Det totalet tallet har vært oppe i 80.000, men myndighetene opplyste fredag at de tror tallet kan nå 100.000 døde mennesker.

Kommentarer til denne saken