Gå til sidens hovedinnhold

Nødrop fra trålerkaptein

Kapteinen om bord på det russiske fartøyet «Elektron» forfølges av norske kystvaktfartøy. I kveld ba han russiske myndigheter om hjelp.

Det russiske fiskefartøyet «Elektron» - som er på rømmen fra norske myndigheter med to inspektører om bord - befinner seg cirka 350 nautiske mil nordøst av Vardø og forfølges av fire norske kystvaktfartøy. Kystvaktfartøyet «Tromsø» har hele tiden fulgt i trålerens kjølvann. Nå har den fått assistanse av tre andre.

Feil om bording
Det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass meldte mandag kveld at bordingen av skipet var i gang, men Landsdelskommando Nord-Norge (LDKN) avviser dette. De avviser også at det er skutt mot tråleren. I en pressemelding sendt ut via Forsvarsnett klokka 22.23 heter det at tråleren forfølges.

- En pågående operasjon
- De har ikke akseptert det norske pålegget, og vi har nå en pågående operasjon, med blant annet kystvaktskipet «Tromsø», for forfølgelse av skipet, sier kontreadmiral Trond Grytting ved LDKN ifølge pressemeldingen.

Han beskriver situasjonen som alvorlig, men ikke dramatisk og opplyser at de to norske fiskeriinspektørene om bord på den russiske tråleren har det bra.

Det er mandag kveld dårlig vær der båten befinner seg, cirka 350 nautiske mil fra land, og dette gjør operasjonen vanskeligere, ifølge LDKN.

Kaptein ba om hjelp
Ved 17-tiden norsk tid sendte kapteinen om bord på tråleren ut en bønn om hjelp via radiosambandet til fiskeflåten i Murmansk.

Igor Dygalo, en talsmann for den russiske marinen, uttaler at den russiske nordflåten ikke vil blande seg inn, melder nyhetsbyrået Interfaks.

- Ingen konflikt
Informasjonssjef ved Landsdelskommando Nord-Norge, oberstløytnant John Espen Lien, sier til TV 2 Nettavisen at russiske myndigheter blir informert via diplomatiske kanaler. I tillegg holdes den russiske sjøgrensevakten løpende orientert. Det er ingen konflikt om håndteringen av denne saken på offisielt hold, ifølge Lien.

LDKN ville sent mandag kveld ikke si hvordan eller når de kan komme til å aksjonere dersom tråleren fortsetter sin gjenstridige linje.

- Det som er vårt mål er å få fartøyet til å etterleve pålegg fra norske myndigheter. Hvordan vi skal oppnå det, får vi komme tilbake til. Vi vurderer situasjonen fortløpende, sier Lien.

Lien avviser meldinger fra russiske medier tidligere i kveld om at Kystvakten har skutt mot tråleren og at bordingen er i gang.

Fiskejuks-strid
De to inspektørene fra Kystvakten gikk om bord i tråleren lørdag i vernesonen øst for Hopen og beordret den til norsk havn etter mistanke om fiskejuks, men søndag valgte kapteinen på tråleren å ignorere disse ordrene. Istedet for å gå til havn, stakk han til havs og satte kursen østover mot Smutthullet.

Mandag ettermiddag fikk Kystvakten beskjed om at tråleren igjen endret kurs, denne gangen nordover i Barentshavet.

«Elektron» har ifølge norske myndigheter gjort seg skyldig i flere brudd som hver for seg kvalifiserer til oppringelse av fartøyet. - Blant annet var det montert innretninger på tråleren som gjør at det fanges fisk som er under tillatt minstenivå, ifølge LDKN.

Ifølge Kystvakten har tråleren tidligere fått inndratt lisensen for ulovlig fiske i Norges økonomiske sone. «Elektron» er en russisk tråler som er 55 meter lang og har en vekt på 1.220 tonn. Den er registrert i Murmansk og har et mannskap på 29 om bord.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken