«De to bestevenninnene var uadskillelige. Natt til lørdag døde de sammen. Del gjerne saken med en du har et like godt vennskap med som disse to jentene hadde.»

Slik lyder TV2 Nyhetenes deling på Facebook tirsdag, i forbindelse med den tragiske saken om Lily og Abbey som ble født samme dag og som døde sammen i en tragisk ulykke.

Den siste setningen i delingen fra TV 2 fikk flere til å reagere. Blant annet desksjef Eugene Brandal Laran i Dagbladet. Han delte en skjermdump med oppdateringen.

«Har prøvd fire ganger å skrive noe vettugt om dette. Men jeg finner ikke ord.»

- Slettet delingsoppfordringen

Også noen av Facebook-sidens følgere synes TV 2 gikk for langt.

«Skal vi dø sammen? TV 2 anbefaler det.»

«Hva f*** er dette for noe? Dele saken for å gjøre en "hyggelig" deling ut av en dyp tragedie? Skam dere, TV 2 Nyhetene.»

Noen timer senere er innlegget til TV 2 redigert. Setningen «Del gjerne saken med en du har et like godt vennskap med som disse to jentene hadde.» er slettet fra innlegget.

Da Nettavisen tar kontakt med redaktør Bård Espen Hansen i TV2, er han særdeles lite villig til å snakke om saken.

- Dette har jeg ingen kommentar til.

Må skape engasjement

Stadig flere medier ansetter egne sosiale medier-eksperter. Facebook er en svært viktig kanal for å spre saker til flest mulig. På Storyboard blir artikler som er delt i sosiale medier rangert etter antallet delinger.

Cornelia Kristiansen er ansvarlig for sosiale medier i Dagbladet.

- Hva tenker dere på når Dagbladet skal dele en sak i sosiale medier?

- Det er viktig å ikke skrive for langt, og så må en trekke ut noe som skaper engasjement. Enkelte ganger kan det være nok i skrive «Enig?». Andre ganger kan det være fint å ta et utdrag av en meningsytring, noe som skiller seg ut, sier hun til Nettavisen

Mer personlig tone

- Er det lett å bli for ivrig i jakten på delinger og likes?

- Vi er vant til å ta redaksjonelle avgjørelser, men dette er et litt nytt felt. Ofte har vi en litt mer personlig tone på Facebook. Jeg kan ikke huske at vi har trått feil, har vi gjort noe feil er det vel heller at vi har vært for kjedelige, sier Kristiansen.

Hun har sett TV2 Nyhetenes deling, men ønsker ikke å kommentere den eller si noe om andre medier.

- Hvis dere får kjeft, endrer dere på saker?

- Det kommer an på om vi er enige i kritikken eller ikke.

- Alle må ta ansvar selv

Høyskolelektor ved BI, Cecilie Staude, er ekspert på sosiale medier.

Hun sier det er viktig at alle må ta ansvar for det de legger ut i sosiale medier.

- Sosiale medier har ikke de samme nedskrevne reglene som massemedienes Vær varsom-plakaten. Men alle som er tilstede i sosiale medier, enten det er journalister, redaktører eller andre brukere, må ta ansvar for egne ytringer og være sikre på at de kan stå inne for det dem. Ytringene i sosiale medier må være forenlig med ytringer en gir alle mulige andre steder, sier Staude til Nettavisen.

Suksess måles i delinger

- Hvor lett er det å trå feil i sosiale medier?

- Mange trår feil, selv om det begynner å bli færre eksempler på dette nå. Det er større bevissthet rundt bruken. Det er tidvis også journalister og redaktører som bommer og de burde være ekstra bevisst på hvordan en håndterer slike ting. Jeg kan ikke dokumentere at mediene er verre enn andre. Men det er enda mer kritikkverdig når det er mediene det skjer med, da de burde gå foran som et godt eksempel. Men det er typisk at det skjer i jakten på klikk og delinger, da dette ofte er sånn en måler suksess i sosiale medier. Da kan det være lett å falle for fristelsen og dra en sak hakket for langt, sier Cecilie Staude.

- Det er viktig å bruke hodet. Angrer en etterpå er det for sent. Da har folk fått det med seg og de reagerer på overtramp.

Hva synes du? Går vi i mediene for langt i jakten på klikk, delinger og likes?