Gå til sidens hovedinnhold

Noen kan stemme nå

Dersom du har stemmerett, men er bosatt i utlandet, kan du avgi din stemme til Stortingsvalget fra i dag av.

Her hjemme starter ikke forhåndsstemmegivningen før 10. august.

Det er fortsatt lenge igjen til valgdagen mandag 12. september. Enkelte kommuner har valg også søndag 11. september. Men allerede idag, fredag, starter forhåndsstemmingen i utlandet.

Hvem kan stemme?
Alle norske statsborgere som er over 18 år har stemmerett ved Stortingsvalget. Det holder at du fyller 18 år i løpet av valgåret, altså senest 31. desember. For å kunne stemme må du være ført opp i manntallet, som er en oversikt hver enkelt kommune har over hvem som har stemmerett i den kommunen. Du står i manntallet i den kommunen der du var folkeregistrert og bosatt 31. mai i år. Dersom du har flyttet etter 31. mai er det adressen du hadde på det tidspunkt som avgjør hvor du har stemmerett.

Hvor skal du stemme?
På valgdagen kan du stemme i hvilket som helst stemmelokale i den kommunen der du var registrert bosatt 31. mai. Dersom du ønsker å forhåndsstemme kan du gjøre det i hvilken som helst kommune. Du kan selv ta kontakt med den kommunen du ønsker å avgi forhåndsstemme i for å få informasjon om hvor du kan avgi slik stemme fra 10. august. Forhåndsstemmingen avsluttes fredag 9. september.

Dersom du vil stemme i utlandet kan du avgi forhåndsstemme ved de fleste utenriksstasjoner, på Svalbard og Jan Mayen.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken