Gå til sidens hovedinnhold

Nok et offer for giftig rødsprit

1.600 liter metanolholdig rødsprit fra Biltema fremdeles på avveie.

En foreløpig obduksjonsrapport har påvist metanolforgiftning hos en 63 år gammel mann som døde i slutten av januar. Så langt er fire personer døde etter å ha inntatt metanolholdig rødsprit fra Biltema, opplyser politiet i en pressemelding.

Forgiftet
Mannen døde 28. januar og var bosatt i en nabokommune til Trondheim. Det var pårørende som varslet politiet etter at metanolsaken ble kjent i media. Hjemme hos mannen ble det funnet en rødspritflaske fra Biltema. Tester av flasken viser at den inneholdt 70 prosent metanol, og obduksjon av mannen viste metanolforgiftning.

- Dette er dødbringende eller helsefarlig gift som vi ikke har kontroll over. Vi advarer på det sterkeste om at dette blir konsumert og ber om dette blir tilbakelevert til Biltema, sier seksjonsleder Terje Lunde ved Etterforskningsseksjonen ved Sentrum politistasjon.

1.600 liter
Så langt tyder det på at det er produsert 8.712 liter rødsprit som inneholder metanol. Nærmere 4-5.000 liter av dette kan fortsatt befinne seg hos forbrukere i Norden og 1.600 av disse i Norge, melder adressa.no.

- Distribusjonen startet 28. november, og allerede 12. desember fikk vi det første dødsfallet, sa Lunde på en pressekonferasne tirsdag, ifølge adressa.

Da døde en 45 år gammel mann i Gjesdal i Rogaland.

Fire dødsfall
Politiet ble kjent med at den metanolholdige rødspriten kom fra Biltema i slutten av februar, etter at obduksjon av en mann i 40-årene viste at han døde etter å ha drukket rødspriten, 6. februar i Trondheimsdistriktet.

En fjerde mann, bosatt i Steinkjer, har også omkommet etter å ha drukket rødspriten.

Etterforsker i Sverige
Partiet med rødsprit er produsert i Sverige, og ble levert til bilforretninger i hele Norden. Biltema fjernet øyeblikkelig flaskene fra sine hyller da de ble gjort oppmerksom på saken. Politiet advarer fremdeles folk mot faren, og ber publikum sjekke om de kan ha rødsprit fra Biltema.

Partiet det dreier seg om har produksjonsnummer 057 09365. Dette vises på flasken.

Mye tyder også på at en del flasker er sendt ut uten produksjonsnummer. Disse flaskene må også returneres.

Svensk politi er nå i full gang med etterforskning av saken.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer