Gå til sidens hovedinnhold

Nokas-ansattes egne historier

Den Nokas-ansatte hadde akkurat lest advarselen om mulig ran av Nokas da hun så de svartkledde mennene dundre løs på vinduet.

TV 2 Nettavisen kjenner innholdet i flere av de Nokas-ansattes politiforklaringer. Her forteller de om sine opplevelser da David Toska og seks andre ranere skjøt seg gjennom vinduet til nattsafe-avdelingen, og ranet banken for 55,5 millioner kroner.

Mandag 5. april 2004 klokken 07.50 ble alarmen slått av i nattsafe-avdelingen. Like etter ble det indre hvelvet åpnet og traller med penger ble trillet ut. Disse skulle til forskjellige avdelinger andre steder i bygget.

I lokalet var det fire kvinnelige ansatte da ranerne begynte å slå på vinduet.

Leste advarsel om ran
Flere traller med penger var da allerede sendt med heis oppover i etasjene. En av kvinnene var i full gang med å fylle en ny heis med traller. En annen kvinne satt ved en pult rett ved vinduet og gikk gjennom dagens e-post. To kvinner hadde nettopp entret nattsafeavdelingen. Plutselig hørte en av disse kvinnene lyder fra utsiden av vinduet mot bakgården.

Minutter tidligere hadde hun gått gjennom e-posten sin og lest et brev fra Nokas-ledelsen der det sto at politiet hadde advart bedriften om mulig ran. Nå snudde hun seg mot vinduet og så fire til seks menn i svarte kjeledresser dekke hele vindusflaten på utsiden. Den ene hadde en stor slegge som han slo løs på vinduet med.

- De kommer inn, de vil rane oss, ropte kvinnen og løp etter en av de andre kvinnene inn i heisen.

En av kvinnene forteller hvordan glass sprutet inn i lokalet og at det luktet svidd idet heisdøren gikk igjen. Heisen med de to kvinnene gikk til fjerde etasje der de varslet medansatte om at de ble utsatt for ran.

Rømte bygningen
Nærmest alle de ansatte i Nokas var klar over ranet før David Aleksander Toska og seks av hans kompanjonger klarte å komme seg gjennom vinduet. I sin forklaring forteller Toska hvordan de fire personene «skvatt til og løp ut med en gang – to til høyre og to til venstre». Etter dette oppdaget Toska at det han trodde var et tynt vindu i virkeligheten var svært tykt.

Mens ranerne skjøt mot vinduet i bakgården og hamret løs på det med rambukk, sto ansatte i vinduene over og beskrev ranerne til politiet.

Ledelsen i Nokas ba de ansatte om å evakuere lokalene. Svært mange samlet seg utenfor Havanna-Magasinet ved Hennes & Mauritz-bygget.

Vinket vekk verditransport
Mens de sto der kom en av Falkens verditransporter kjørende etter å ha hentet nattsafe-poser i distriktet. Bilen kjørte rolig forbi alle de tre ransbilene på Domkirkeplassen, stoppet opp nær en av ranerne og skulle til å rygge inn porten til Nokas da en av de ansatte gikk mot ham og vinket ham vekk fra stedet. Dette skjedde nærmest foran øynene til en av ranerne.

Sjåføren kjørte fra stedet og møtte da den første utrykningsbilen fra politiet som var på vei inn i området.

Kort tid etter startet skytingen på Domkirkeplassen og de ansatte utenfor Havanna-Magasinet flyktet i ulike retninger.

56 millioner kroner
Selv om store mengder penger hadde blitt fraktet oppover i Nokas-bygget, og gitterdørene til seddel- og mynthvelvene var stengt, var det fremdeles store beløp igjen i nattsafeavdelingen.

De ansatte hadde låst gitterdøren inn til det indre hvelvet slik at det ikke var mulig for ranerne å ta seg inn dit. Likevel var det store beløp som var igjen i lokalene. Ifølge erstatningskravet fra Nokas tok ranerne med seg 45,8 millioner norske kroner, samt 10,4 millioner i utenlandsk valuta.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken