Gå til sidens hovedinnhold

Nokas-tidsplanen rakner

Mandag vant Nokas-forsvarerne nok en seier om innsyn i de hemmelige bevisene. Men flere rettsrunder gjenstår og tiden begynner å renne ut.

Onsdag gjenopptas forhandlingene i Stavanger etter juleferien. Etter planen skal aktoratet starte sin avslutningsprosedyre, hvor de sammenfatter alle bevisene i saken og kommer med sin innstilling til dom. Det er satt av to uker til aktoratets og forsvarernes prosedyrer før dommerne avsier sin kjennelse.

Men kampen om de hemmelige Nokas-bevisene kan nok en gang føre til utsettelser i Stavanger. Etter en ny kjennelse i Gulating lagmannsrett mandag vil forsvarerne onsdag diskutere hvordan de skal forholde seg til de parallelle bevissakene. Etter det TV 2 Nettavisen erfarer kan det bli aktuelt å be om nye utsettelser.

Nytt nederlag for påtale
Kjennelsen fra lagmannsretten mandag gav nok et nederlag for påtalemakten i Stavanger. Her kommer det frem at Nokas-forsvarerne må få fullt innsyn i syv avlyttingssaker påtalemakten til nå har nektet å utlevere usladdet.

- Dette er en veldig positiv avgjørelse, men det viser nok en gang hvor utrolig lang tid det har tatt for oss å få ut saksdokumentene i en så alvorlig sak, sier advokat John Christian Elden til TV 2 Nettavisen.

HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

Elden forsvarer Nokas-siktede Erling Havnå under Nokas-rettssaken og har siden i fjor sommer kjempet for å få utlevert alt materialet fra den omfattende kommunikasjonskontrollen politiet har gjennomført i kjølvannet av Nokas-ranet. Overfor TV 2 Nettavisen legger ikke Elden skjul på at de nye bevisene han nå får tilgang til kan være av stor betydning for Havnås sak.

Tidsplan kan sprekke
Lagmannsretten gir imidlertid ikke Elden medhold i fire av sakene, men retten finner den opprinnelige kjennelsen så mangelfull at de sender den tilbake til ny behandling i tingretten. Utfallet herfra kan igjen bli påkjært til lagmannsretten og i ytterste fall Høyesterett. Hvor lang tid en slik runde vil ta, er høyst usikkert. Men ifølge Elden har disse sakene tidlige vært høyt prioritet og kan i praksis unnagjøres på en ukes tid.

Samtidig pågår nok en rettsrunde om fire såkalte «nektelsessaker», dokumenter påtalemakten utferdiget i forbindelse med den første rettsrunden. Påtalemakten mener dette er interne notater som ikke har noe med avlyttingssakene å gjøre. Det er ennå ikke satt noen dato for når denne skal opp i Høyesterett.

Spørsmålet blir nå om de to sakene rekker å bli ferdig i tide til at forsvarerne kan ta dem med i sin bevisførsel. Hvis ikke, ligger alt an til en ny utsettelse før Nokas-sirkuset avsluttes i tingretten.

HTML EMBED
Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken