Se nøye på bildet som topper denne artikkelen. Ifølge Toll- og avgiftsdirektoratet skyldes dette skader som følge av at en «falsk» Nokia-mobil har eksplodert.

Det er imidlertid høyst usikkert om tolletatens historie har hold i seg.

NA24 ønsker hjelp. Vi håper leserne som kan bidra til å oppklare hvor dette bildet stammer fra. Send e-post til NA24s journalist: stig.solberg@nettavisen.no.

Storsalg av falske Nokiaer
Bakgrunnen til usikkerheten er en artikkel NA24 publiserte tirsdag 9. november. I saken «Ser du hvilken som er ekte» fortalte NA24 om hvordan falske Nokia mobiltelefoner produseres og selges over en lav sko i Thailand og flere andre land i Asia.

Bildet av den alvorlig skadede personen mottok NA24 av Tollvesenet. Ifølge de norske tollmyndighetene har tolletatene i alle de skandinaviske landene i flere år brukt bilde som skrekkeksempel på hva som kan skje dersom du kjøper en mobiltelefon som ikke er original.

Tvilende leser
I etterkant av saken har flere lesere henvendt seg til NA24 og påpekt at bildet med stor sannsynlighet er bilde av en skrekkmaske som selges på internett.

Som Rune Winsevik skriver:

«Jeg er MEGET interessert i dokumentasjonen dere har for at brannskadene presentert på bildet er forårsaket av en mobiltelefon. Jeg brukte er bildesøke-verktøy og fant raskt denne siden med samme bilde. Her er det tydeligvis en samling skrekkostymer og dette er ett av dem. Jeg synes egentlig historien rundt dette bildet og hvordan denne typen skrekkpropaganda blir brukt er mye mer interessant enn at det blir produsert og importert piratvarer (noe som ikke akkurat er noen nyhet)».

Innrømmer at de ikke kjenner kilden
NA24 har spurt Tolletaten om dokumentasjon på hvor bildet kommer fra.

- Som avtalt har vi nå undersøkt bakgrunnen til det omtalte bildet nærmere. Bildet er trolig mer enn fire år gammelt og har de siste årene blitt brukt av skandinaviske tollvesener for å illustrere et alvorlig problem. Vi har dessverre ikke lykkes med å finne fram til bildets opprinnelse, skriver seniorrådgiver Karianne Bø i Toll- og avgiftsdirektoratet i en e-post til NA24.

Hun forklarer at den norske Tolletaten har vært i kontakt med andre myndigheter for å få en bekreftelse på at piratkopierte batterier til mobiltelefoner kan eksplodere og føre til alvorlige skader.

- Våre kontakter bekrefter dette, men påpeker at de ikke kjenner til dette spesifikke bildet og uttaler seg på generelt grunnlag, sier Bø.

Kopier er farlig
Hun understreker at selv om kilden til det aktuelle bildet ikke er kjent, er det grunnlag for å advare mot helseskadelige effekter av ulike typer piratvarer, deriblant mobiler og mobilbatterier som ikke tilfredsstiller kvalitetskrav.

- Batterier uten sikring mot kortslutning kan bli overopphetet opp til 130 grader og dette kan føre til en eksplosjon og dermed omfattende skader. Piratkopierte batterier til mobiltelefoner mangler ofte sikring mot kortslutning for å kunne produsere dem billig og oppnå størst mulig profitt, skriver Bø.

Hun avslutter med en beklagelse.

- Selv om vi gjorde oppmerksom på at bildet ikke ble tatt av Tollvesenet, beklager vi likevel at bildet ble oversendt uten kjent opprinnelse., sier Bø.

Nokia raser over kobling
Ved Nokias hovedkontor i Finland er de ikke blide på at den norske Tollvesenet kobler skrekkbildet til en Nokia-mobiltelefon.

- Bildet du har brukt er i virkeligheten en skrekkmaske. Det er absolutt ikke et bilde fra Nokia. Vi går ut i fra at NA24 setter sin stolthet i å produsere artikler som er etterrettelige og sanne og ber dere derfor om å fjerne bildet , skriver Henna Pelkola i en e-post til NA24s journalist.