Gå til sidens hovedinnhold

Norden sett fra Frankrike

Skandinavia er blitt tema i den franske valgkampen – på tvilsomt grunnlag.

(NA24-KOMMENTAR): Sentrumskandidaten François Bayrou har gjort det overraskende skarpt på franske meningsmålinger, og kan bli en seriøs utfordrer for venstresidens Ségolène Royal og høyresidens Nicolas Sarkozy i det kommende presidentvalget.

Et viktig tema for Bayrou er at Frankrike må finne sin egen vei. Han mener Sarkozy vil gjøre Frankrike for amerikansk og at Royal vil gjøre landet for skandinavisk. Det melder avisen Le Figaro, ifølge VG Nett, som gjengir Bayrous utspill under tittelen: - Frankrike må ikke bli et nytt Skandinavia

Men dette baserer seg på en misforstått oppfatning av Skandinavia, i alle fall på det økonomiske området. Nylig skrev jeg om Ségolène Royal mange forslag, som jeg oppsummerte slik:

«Hun vil ha innskjerping av at arbeidsuken skal være maksimalt 35 timer, hardere beskatning av utbytte, høyere minstelønn, skatt på valutatransaksjoner, økonomiske tiltak mot bedrifter som flagger ut lønnsomme jobber, høy arbeidsledighetstrygd, opprettelse av et eget byrå for å forhindre utflagging, en halv million offentlige ungdomsarbeidsplasser, nye offentlige næringsfond, statlig priskontroll i finanssektoren og sterkere oppsigelsesvern, bare for å nevne noen punkter i programmet hennes.»

Dette har lite eller ingenting å gjøre med virkeligheten i Skandinavia. I så fall må det være Skandinavia på 1970-tallet. Riktignok minner det om programmene til partier som SV, men det er tross alt ikke disse som har styrt samfunnsutviklingen i Skandinavia de siste tiårene.

Marked og velferd
Faktum er at de skandinaviske landene de siste tiårene har beveget seg kraftig i markedsøkonomisk retning, samtidig som man har beholdt og bygd ut omfattende velferdsstater. Man har i økende grad latt næringslivet stå fritt til å skape verdier, og så brukt den økonomiske gevinsten til å bedre velferdsordninger. Den svenske forskeren Andreas Bergh har skrevet om dette.

På målinger av markedsøkonomisk frihet scorer de nordiske landene jevnt over klart høyere enn Frankrike. En fersk undersøkelse av graden av eiendomsbeskyttelse plasserer Norge på verdenstoppen. Alle de nordiske landene er klart foran Frankrike.

Denne nordiske modellen har vakt så mye internasjonal oppmerksomhet at det er merkelig at Bayrou sammenligner den med Royals betongsosialisme.

Kan takke Royal
Faktisk er det vel slik at hvis (et stort hvis) Bayrou skulle gå videre fra den første valgomgangen 22. april og bli en av to gjenstående kandidater, er det mest sannsynlig fordi Royal har lagt sitt politiske program så langt til venstre at hun åpnet for en sentrumskandidat. I så fall kan Bayrou bli en svært farlig utfordrer for Sarkozy i andre omgang.

Uansett hvem som vinner det franske valget, kan det være lurt å titte på den nordiske modellen. Men man bør se på dagens Norden, ikke en 1970-tallsversjon.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Børsjubel for dårlig nytt
Karitas kjoleliv
Hvor viktig er sigarettrulling?
Dårlig idé med Staten Yards
Hårklipp på mandag
Rabiat høyrepolitikk eller norsk sosialdemokrati?
Tull med toll på tøy
Verdensmester i eiendomsrett
Ikke helt sant om heltid
Valla uten selvinnsikt

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken