Søndag var det duket for den 100. utgaven av det belgiske sykkelmonumentet Liège-Bastogne-Liège, som satte et verdig punktum for vårens klassikersesong.

Midt i sirkuset var Belkin-rytter Lars Petter Nordhaug. En drøy mil før mål satt nordmannen igjen blant favorittene i jubileumsutgaven som dundret inn i den siste stigningen.

Mannen fra Tønsberg satt med de største favorittene opp den siste motbakken og to kilometer før mål støtet Nordhaug fra feltet. En drøy kilometer fra målstreken ble han imidlertid tatt igjen og var sjanseløs på den siste kilometeren.

Med en kilometer igjen var det Domenico Pozzovivo fra AG2R og Katushas Giampaolo Caruso som hadde en luke ned til de jaktende favorittene. Da støtet fjorårsvinner Daniel Martin seg opp til lederduoen, men Garmin Sharp-rytteren veltet i siste sving og måtte se seier glippe.

I steden kom Orica GreenEdge-rytter Simon Gerrans opp og spurtslo Movistars Alejandro Valverde i kampen om seieren. Seieren sendte også Gerrans opp på andreplass på verdensrankingen.

- Steg i riktig retning
Lars Petter Nordhaug var godt fornøyd med egen innsats etter rittet.

- Det var bra og jeg kjørt min sjanse. Jeg visste at jeg ikke ville slå Gerrans på slutten så jeg måtte prøve å stikke ifra. Jeg vet at rittet har blitt avgjort på den måten tidligere derfor ga jeg ikke opp, sier Nordhaug til TV 2.

- Jeg er fornøyd med at jeg klarte å sitte igjen med Gilbert og Valverde. Jeg har tatt et steg i riktig retning og får fortsette å prøve her de neste årene. Jeg har et håp om en pallplass her, avslutter Belkin-rytteren.

Tidlig brudd
Allerede etter 12 kilometer stakk det i vei en gruppe på seks ryttere som opparbeidet seg en solid luke ned til hovedfeltet.

Bruddet, som opprinnelig besto av Pirimin Lang (IAM Cycling), Michel Koch (Cannondale), Jacobus Venter (MTN-Whubeka), Matteo Bono (Lampre-Merida), Pieter Jakobs (Topsport Vlaanderen) og Marco Minnaard (Wanty Groupe Gobert), fikk over 15 minutter ned til det jaktende hovedfeltet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Da sendte Garmin-Sharp flere ryttere frem i front av feltet for å begynne å knappe inn forspranget. Det tok heller ikke lang tid før Movistar, BMC og Omega Pharma-QuickStep også begynte å bidra med å hente inn utbryterne.

Verdensmesteren gikk i bakken
Snaue åtte mil før målgang i Liège gikk regjernede verdensmester Rui Costa i bakken. Sky-rytter David Lopez Garcia gikk også ned i den samme velten.

Få minutter etter kom meldingen om at Costa hadde valgt å bryte rittet.

Utbrytergruppen ble etter hvert kjørt inn og en mindre gruppe med favoritter skulle til slutt gjøre opp om seieren.

Det endte med at Orica GreenEdge-rytter Simon Gerrans spurtslo Movistars Alejandro Valverde i kampen om seieren.

En nordmann
Belkin-rytter Lars Petter Nordhaug var eneste norske rytter som stilte til start i det belgiske rittet.

29-åringen har vist fremragende form i vårklassikerne og fikk lov til å prøve seg mot slutten, men maktet ikke å holde unna for favorittene.