Gå til sidens hovedinnhold

Nordland-kommuner brøt loven

De fire Nordland-kommunene brøt loven da de satset penger på amerikanske obligasjoner.

De fire Nordland-kommunene Narvik, Rana, Hemnes og Hattfjelldal brøt kommuneloven da de investerte i amerikanske obligasjoner gjennom Terra Securities. Dermed har i alt åtte kommuner fått refs fra sine fylkesmenn for at de satte kommunens finanser på spill. Fra før har kommunene Vik, Bremanger, Haugesund og Kvinesdal fått refs fra Fylkesmannen i henholdsvis Sogn og Fjordane, Rogaland og Vest-Agder.

Fylkesmann Ola Bjerkaas i Nordland la fram sin konklusjon om Nordland-kommunene mandag, melder TV 2 Nyhetskanalen.

- Jeg var forberedt på en nedslående dom fra fylkesmannen i dag, sier Hemnes-ordfører Kjell Idar Juvik til NA24 .

Fylkesmannen har gjennomført en såkalt lovlighetskontroll av kommunene og investeringene. Den levner kommunene finansinvesteringer liten ære.

Tok stor risiko
Samtlige av de fire kommunene har opptrådt i strid med kommuneloven paragraf 52, konkluderer Fylkesmannen. Bestemmelsen forbyr at kommunene foretar finansinvesteringer som innebærer vesentlig finansiell risiko. Det er også funnet mangler ved kommunenes finansforvaltningsreglement.

Se pressemelding fra Fylkesmannen i Nordland her (ekstern lenke)

Rana, Narvik og Hattfjelldal har videre brutt kommunelovens paragraf 54, som setter forbud mot overdragelse av skatter og avgifter. I Narvik strider også kommunens salg og restrukturering av eiendomsskatt mot kommunelovens paragraf 54.

Narvik kommune har i tillegg handlet i strid med kommuneloven paragraf 50, da frigjorte midler fra restruktureringen av rentebytteavtalen ble anvendt som toppfinansiering ved bytte av obligasjoner.

Åtte kommuner brøt loven
Fra før har Fylkesmannen i Sogn og Fjordane gitt kommunene Vik og Bremanger smekk for at de på flere punkter kommuneloven og også kommunenes eget regelverk da de innlot seg med Terra Securities.

Også Kvinesdal i Vest-Agder og Haugesund i Rogaland brøt loven gjennom sine Terra-investeringer.

- Dette er samme konklusjon som rådgiverne våre har kommet fram til, og det er ikke overraskende, sier ordfører Petter Steen jr i Haugesund til Haugesunds-Avis.no .

Nettavisen følger saken.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk