Gå til sidens hovedinnhold

Nordmann (23) arrestert på Vestbredden

Lars Klottrup Berge fra Sosialistisk Ungdom ble fredag arrestert på Vestbredden.

Lars Klottrup Berge (23) fra Sosialistisk Ungdom ble fredag ettermiddag arrestert av israelske soldater da han besøkte norske venner i Jayyous på Vestbredden, melder SU i en pressemelding.

Etter flere timer sent fredag bekreftet Utenriksdepartementet i Norge at SU-politikeren ble satt fri etter avhør. Det forteller kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i Utenriksdepartementet til NTB.

Uskadd
- Vi snakket med Lars på mobil litt før klokka 18.50, og da var han framdeles i Ariel-bosettingen. Han ventet på å bli avhørt og er ikke blitt informert om anklage eller dom, sier organisasjonssekretær Olav Magnus Linge i SU til Nettavisen.

Berge kom etter pågripelsen i kontakt med UDs representasjonskontor i al-Ram på Vestbredden, som jobbet fredag kveld med å skaffe seg oversikt over saken.

- Vi kjenner ikke begrunnelsen for pågripelsen, men har bedt israelerne om en forklaring, sier Melsom.

Lars Klottrup Berge skal ikke ha blitt skadd i hendelsen.

Sammenstøt
- Jeg skulle besøke norske ledsagere fra Kirkens Nødhjelp i Jayyous i dag. Da vi kom dit, skjønte vi at det lå an til sammenstøt mellom innbyggerne og israelske soldater, sa Berge på telefon rett etter at han ble arrestert, ifølge en pressemelding fra SU.

- Da jeg hørte skudd rundt meg trakk jeg meg inn i et hus og ventet der til det roet seg, fortalte en tydelig preget 23-åring.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Margrete Slettebø, som er kontorsjef i Sosialistisk Ungdom, har akkurat snakket med Berge da Nettavisen snakker med henne i 17-tiden. Da satt han pågrepet i Jayyous.

- Lars er arrestert sammen med to kanadiske gutter i samme alder som Lars, og to eldre kvinner, en amerikansk og en tysk, fortalte Slettebø.

- Hvorfor er de arrestert?

- De vet ikke noe om hvorfor de er arrestert, men det har vært sammenstøt mellom israelske soldater og innbyggerne i Jayyous, sier Slettebø.

Slettebø forteller at fem sivile personer er skadd av gummikuler og 10-15 skadd av tåregass ifølge Mohammad Othman, en kontaktperson SU har som bor i Jayyous.

- Lars er nå inne til avhør, sa Slettebø til Nettavisen fredag kveld.

Bekymret
Slettebø forteller at Lars er veldig bekymret for sin sikkerhet på grunn av sine politiske standpunkter.

- Vi vet at Israel følger nøye med på organisasjoner som samarbeider med palestinske organisasjoner, sier Slettebø.


- Akkurat nå sitter vi her og venter på å bli ført bort. Vi vet ikke hvorfor vi er tatt eller hvor de har tenkt å ta oss med. Jeg fikk også beskjed om å ikke bruke mobiltelefonen min mer, fortalte Lars Klottrup Berge til Margrete Slettebø tidligere fredag.

- Frykter dere for Berges sikkerhet?

- Ja, det gjør vi. Situasjonen er presset. Israelske soldater kan da handle deretter. Men folk som reiser på internasjonalt pass har større sikkerhet enn lokalbefolkningen, sier Margrete Slettebø.

Lars Klottrup Berge sitter i sentralstyret til Sosialistisk Ungdom, og er for tiden på ferie på Vestbredden.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken