Gå til sidens hovedinnhold

Nordmann bak premiebilde

- Dette svinger det av, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

(iOslo.no) Dette bildet fikk Oslo-mannen Jan-Erik Ovaldsen, som til daglig jobber på Universitetet i Oslo, tatt i Atacamaørkenen i Chile.

Nå har et av verdens mest leste astronomimagasiner, Sky and Telescope, altså kåret bildet til et av de ti beste astronomibildene som er tatt i 2008. Se dem her. Bildene er ikke innbyrdes rangert.

- Jeg hadde aldri trodd at galaksebildet ville hevde seg der. Men det er kanskje det beste bildet som er tatt av nettopp denne galaksen, skriver Ovaldsen i en e-post til iOslo.no.

Han understreker at det tas titusener av flotte bilder fra verdensrommet, og han tror magasinet som står bak kåringen ønsket å vise bredden av bilder som blir tatt.

- Fantastisk
Kjendisastronom Knut Jørgen Røed Ødegaard er over seg av begeistring for sin kollega.

- Fantastisk! Det er mye astronomi og en skjønnhet som vil vekke oppsikt blant folk flest i bildet, sier Ødegaard til iOslo.no.

Han påpeker at det finnes enorme mengder med flotte bilder fra verdensrommet, og at det skal mye til for å komme på anerkjente Sky and Telescopes liste.

- Kommer man inn på listen til Sky and Telescopes, da svinger det. Å være på topp ti er friskt, sier Ødegaard.

- Veldig artig
Han synes det er svært stas at det er en nordmann som står bak bildet.

- Dette er både uvanlig og veldig artig, sier astronomen.

- Så dette er en god start på astronomiåret 2009?

- Det var godt sagt. Det støtter jeg fullt ut, svarer Ødegaard.

Ville lage pene bilder
Det er den danske observatøren Allan Hornstrup som har tatt bildet, og amatørastronomen Robert Gendler fra USA som har bearbeidet bildet. Ovaldsen selv er initiativtaker.

Han ba nemlig Hornstrup ta noen bilder for ham med forskjellige fargefiltre fra danskenes observatorium La Silla.

- Målet var ikke forskning, men bare å lage pene bilder, sier Ovaldsen.

Råbildene ga Ovaldsen deretter videre til Gendler, som bearbeidet dem. Hvordan Sky and Telescope fikk tak i dem, vet han ikke.

70 millioner lysår
Om bildet sier Ovaldsen dette:

- NGC 1232 er en spiralgalakse, akkurat som Melkeveien, som vi ser «rett på» eller «ovenfra». De blå spiralarmene med deres mange unge stjerner og stjernedannende, rosalysende områder står i kontrast til den rødgule kjernen med gamle stjerner. Den lille lysflekken over og til venstre er en liten satellittgalakse (kalt NGC 1232A). Galakseparet ligger omtrent 70 millioner lysår unna jorda, i stjernebildet Elven.

Til bildene ble det brukt et teleskop kalt Danish 1,5, med et speil på 1,5 meter i diameter.

- Er det mulig å ta slike bilder med amatørutstyr?

- Alle bildene på Sky and Telescopes kåring er tatt av amatører, noen med speilrefleks og standard linse, andre med skikkelig dyre amatørteleskoper og digitalkameraer spesiallaget for astronomibruk, sier Ovaldsen.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Pondus-salg: Nå gjør du superkupp

Kommentarer til denne saken