Gå til sidens hovedinnhold

Nordmann løslatt av Farc

Norske Alf Onshuus Niño er løslatt av geriljaen i Colombia.

Onshuus Niño (31) ble bortført av den kolombianske Farc-geriljaen i januar, sammen med sin samboer. Paret var på weekendtur da ti Farc-soldater kidnappet dem og fire andre.

Utenriksdepartementet bekrefter overfor Nettavisen at Alf Onshuus Niño ble løslatt natt til torsdag.

- Det er med stor glede at vi har mottatt opplysninger om at han har blitt løslatt av Farc-geriljaen. Slik jeg har forstått det, så skal han ha blitt løslatt i natt norsk tid, sier kommunikasjonsrådgiver ved Utenriksdepartementet, Kristin Melsom, til Nettavisen.

Onsdag ble den fransk-kolombianske politikeren Ingrid Betancourt og 14 andre gisler reddet av kolombianske myndigheter fra fangenskap hos Farc-geriljaen.

- Frigjørelsen av ham henger ikke sammen med Ingrid Betancourt eller de 14 andre gislene. Dette er to helt separate saker. Det er bare en tilfeldighet at dette skjedde samtidig, sier Melsom.

Samboeren løslatt
Samboeren Ana Aldana Serrano ble løslatt i mars. Det skal ha kommet krav om rundt 800.000 norske kroner i løsepenger for nordmannen, som er den siste løslatte av de seks som ble kidnappet i januar. Til sammen holder Farc-soldatene over 700 fanger i skogområdene i Colombia, som de håper å tjene penger på.

- Hvordan har norske myndigheter forholdt seg til kidnappingen av Onshuus?

- Norske myndigheter har vært i kontakt med hans norske og kolombianske familie, samt kolombianske myndigheter og miljøer, sier Melsom.

- Har norske myndigheter vært i kontakt med Farc-bevegelsen?

- Jeg ønsker ikke å gå i detaljer når det gjelder frigjørelsen, sier hun.

Sparsomme opplysninger
Melsom kjenner ikke til hva som vil skje videre med nordmannen og har heller ikke noen opplysninger om hans tilstand.

- Akkurat hva som skjer videre med ham har jeg lite opplysninger om. Jeg antar at han tar kontakt med sin familie. Vi har veldig sparsomme opplysninger når det gjelder hans tilstand, sier Melsom.

31-årige Onshuus er universitetsprofessor i matematikk i Colombia, og har norsk far og kolombiansk mor.

Geriljaen ble grundig lurt i aksjonen da Betancourt ble reddet, fortalte den kolombianske forsvarsministeren Juan Manuel Santos onsdag. Agenter infiltrerte geriljaen og fikk den lokale lederen, kalt Cæsar, til å tro at fangene skulle fraktes med helikopter til topplederen Alfonso Cano.

Myndighetene uttalte da at de håpet flere av de 700 gislene ville bli løslatt.

HTML EMBED
Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat

Kommentarer til denne saken