Gå til sidens hovedinnhold

Nordmann savnet i jordskjelvet

Den norske kvinnen som er savnet, bodde i en av blokkene som raste sammen under skjelvet i Pakistan. En mengde nordmenn er i området, og mange familier i Norge får ikke kontakt med sine kjære.

- Vi har vært i kontakt med venner av kvinnen som forteller at hun bodde i en av blokkene som nå har rast sammen i Islamabad, sier ambassadør Janis Bjørn Kanavin ved Norges ambassade i Islamabad til NTB.

Se innsalg fra jordskjelvområdet på web-TV.

Kvinnen er norsk statsborger, men har pakistansk bakgrunn. Ambassadøren vet ikke om hun forlot leiligheten før skjelvet lørdag morgen, eller ikke. Lørdag kveld var hun fortsatt savnet.

Utenriksdepartementet har økt beredskap som følge av skjelvet, men er ikke i kriseberedskap.

- Vi fikk oppdateringer fra ambassaden i Islamabad i kveld. Ambassaden har fått kontakt med alle det var kommet bekymretmeldinger på. I tillegg har ambassaden kommet i kontakt med det norske reisefølget som man ikke hadde hørt noe fra tidligere på dagen, opplyser pressevakt i Utenriksdepartementet, Anne Kjersti Shaw, til TV 2 Nettavisen.

Utenriksdepartementet har lørdag bevilget 15 millioner kroner i bistand til de jordskjelvrammede områdene og til land i Latin-Amerika som er rammet av orkanen Stan. Beløpet vil bli delt ut via FN og friville organisasjoner.

Se bilder fra de rammede områdene nederst i artikkelen.

Ambassaden i Islamabad jobber med å kartlegge hvor mange nordmenn som befinner seg i de rammede områdene. Mellom 200 og 300 nordmenn er registrert i Pakistan.

- Men vi har ikke oversikt over hvor mange som er på reise i Pakistan uten å ha registrert seg, og vanligvis gjelder dette mange i Pakistan, understreker Shaw.

Så klassekamerater dø

En oslomann som ikke ønsker at TV 2 Nettavisen skal offentliggjøre navnet hans, sier han ikke får kontakt med kona og barna sine, som skulle fly fra Islamabad lørdag morgen. Han har imidlertid fått tak i fastboende familiemedlemmer, som er fra byen Gujarat, midt mellom Islamabad og Lahore. De forteller grufulle historier.

- Niesene mine på 5-6 år var på skolen da skjelvet rammet. Der var det kaos. Fire unger døde, forteller han.

Familien har nå flyktet ut på landsbygda, i frykt for at bygningene i byen skal kollapse.

- Familien vår der nede er veldig redde. De har fått beskjed om å holde seg unna høye bygninger, sier mannen.

På flyplassen under skjelvet
Kona og de tre små barna til oslomannen dro fra Gujarat og til Islamabad for å ta flyet fra hovedstaden lørdag morgen. Flyet skulle lette 5.30 lokal tid, og de reisende må møte opp minst to timer på forhånd. Skjelvet rammet klokken 4.50.

- Da var garantert familien min og de fleste andre passasjerene på plass på flyplassen, sier nordmannen til TV 2 Nettavisen.

- De som er på flyet må ha det grusomt, legger han til.

Ifølge Shaw har Utenriksdepartementet ikke lagt opp til noen spesiell beredskap i forhold til nordmenn som opplevde skjelvet, men de vurderer situasjonen.

Mange nordmenn i Pakistan
Ifølge flyselskapet Pakistan International Airlines (PIA) går flyene fra Islamabad som vanlig, til tross for skjelvet som rammet området i morges.

I tillegg til at det er høstferie, begynner den muslimske høytiden ramadan i helgen. Da reiser mange eldre norsk-pakistanere tilbake til opprinnelseslandet for å faste og feire med familien.

Mellom 20 og 30 nordmenn som oppholdt seg i jordskjelvområdene var registert av ambassaden i Islamabad, og alle disse er i god behold. Imidlertid er det svært mange som ikke registrerer seg, blant annet familien til oslomannen TV 2 Nettavisen har snakket med. Han forteller også at mange av nordmennene som flytter tilbake til Pakistan, bor i de hardest rammede delene av Islamabad.

- De fleste norsk-pakistanere som bosetter seg i Pakistan, bosetter seg i rikmannsområdene i Islamabad. Det er i det området det er kommet meldinger om at flere boligblokker har kollapset, sier han.

Svensk familie savnet
Blant blokkene som kollapset, var et kompleks med 72 leiligheter, som er avbildet øverst i artikkelen. I disse blokkene bodde seks svenske familier.

- Ambassaden har fått kontakt med alle familiene unntatt én, sier pressekontakt Johan Murray til Expressen.

Ifølge Murray har man klart å lokalisere faren i familien, som befant seg på tjenestereise for et FN-organ. Med de hadde ennå ikke fått kontakt med moren og barna i familien.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken