Gå til sidens hovedinnhold

Nordmann skal lede hjelpen

Nordmannen Halvor Fossum Lauritzsen skal lede det internasjonale hjelpearbeidet til Røde Kors og Røde Halvmåne etter det kraftige jorskjelvet som rammet Iran 2. juledag.

Fossum Lauritzsen er utenlandssjef i Norges Røde Kors.

- Halvor Fossum Lauritzsen er en veldig erfaren hjelpearbeider som har jobbet i mange land og med mange katastrofer, og en dyktig leder. Han har både vært i Iran før og jobbet i jordskjelvområder før, sier informasjonskonsulent Marit Opland i Norges Røde Kors til TV 2 Nettavisen.

Det er derfor Irans Røde Halvmåne ba spesifikt om å få Lauritzsen som leder for hjelpearbeidet.

Har reist
Nordmannens arbeidsoppgaver vil dreie seg om samordningen og koordineringen av utstyr som er samlet inn av Røde Kors-foreninger over hele verden.

- Sammen med Røde Halvmåne skal han finne ut hvordan tepper, telt og generell nødhjelp skal fordeles, og få varme og vann ut til befolkningen, forteller Opland.

Lauritzsen dro til Iran allerede lørdag. Søndag kommer sannsynligvis en nødhjelpkoordinator, en tekniker og en lege etter sammen med 45 tonn med utstyr.

Feltsykehus
I tillegg har Norges Røde Kors gjort klart et feltsykehus som dersom de får forespørsel om det kan sendes til Iran på tirsdag. Det vil i så fall bemannes med 25 nordmenn.

Ifølge Opland er ikke Norges Røde Kors overrasket over at deres utenlandssjef ble bedt om å lede hjelpearbeidet, ettersom de har svært kompetent personnell og mye erfaring.

- Uansett nasjonalitet er det viktige at jobben blir gjort grundig og til det beste for sivilbefolkningen, understreker hun.

Akutt behov
Generalsekretær Jonas Gahr Støre sier til NTB at Norges Røde Kors ikke skal delta i letingen etter overlevende, men sørge for akutt hjelp til dem som er såret og uten bolig etter skjelvet.

- Temperaturen er ned mot 10 minusgrader og de fleste husene i området er ødelagt, da sier det seg selv at det er et enormt behov for akutt hjelp, sier Gahr Støre.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter