Gå til sidens hovedinnhold

Nordmannen bak Transocean: - Helt forferdelig

Nordmannen bak Transocean, Ole Lund, tar plattformulykken svært tungt.

Denne uken ble Transocean rammet av en grusom tragedie da en av selskapets rigger i Mexicogolfen ble utsatt for en brannkatastrofe sent tirsdag kveld.

126 mennesker var om bord på oljeriggen Deepwater Horizon da en gasseksplosjon skapte et inferno på plattformen. Flesteparten om bord ble raskt evakuert til fastland, men elleve mennesker er fortsatt savnet etter brannen.

- Helt forferdelig
Norske Ole Lund regnes for å være arkitekten bak opprettelsen av et av verdens største riggrederier, Transocean, som eier oljeriggen.

- En slik ulykke er helt forferdelig. Når man ser dette, så har man ikke ord på det. Men man føler jo med. Jeg har jo litt mitt hjerte plassert i Transocean, selv om det nå begynner å bli lenge siden, sier Ole Lund, nåværende rådgiver i BA-HR, til Nettavisen.

Branner om bord på oljerigger hører med til sjeldenheten, ettersom sikkerheten er i høysetet når ingeniører utvikler dem på tegnebordet. I tillegg er rutinene svært gode, bekrefter Lund som også er tidligere styreleder i Statoil.

- Jeg tror jo at sikkerhetsrutinene på riggene, som jeg også kjenner fra min Statoil-tid, er meget gode. Men det er ikke mulig å gardere seg hundre prosent. Det gjøres et solid arbeid med sikkerheten, understreker Lund.

- Etter min oppfatning så er det klart en internasjonal standard, og selskapene opererer jo internasjonalt også.

Svært sjeldent med slike ulykker
Lund har bred fartstid i shipping- og oljebransjen, men opplevde aldri noe lignende ulykke i sin tid.

- Dette er svært sjeldent, kanskje ikke så sjeldent som vulkanasken fra Island, men det er sjeldent, sier Lund.

Oljeplattformen ligger i Mexicogolfen, 83 kilometer sør for Venice i delstaten Louisiana.

Det måtte hele seks brannfartøy til for å slukke brannen om bord på oljeriggen. 17 mennesker ble alvorlig skadd. Redningsmannskaper har natt til torsdag saumfart farvannet rundt riggen på leting etter overlevende.

Men det er ennå uklart om de elleve savnede klarte å komme seg om bord i en livbåt.

Se video fra brannarbeidet her: (Artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED

Norske aner
Selskapet som i dag heter Transocean Inc. bygger på sammenslutningen av flere store norske riggselskaper.

Transocean ASA ble verdens største riggselskap etter gigantfusjoner der Ross Offshore og Wilrig slo seg sammen med amerikanske Sonat Offshore Drilling.

Selskapet tok da navnet på det norske selskapet, og har fortsatt mange norske ansatte. Transocean er i dag verdens største riggselskap, og store på norsk sokkel. Selv om norske Statoil har en stor virksomhet i golfen, er det britiske BP Exploration & Production Inc. som er operatør på Deepwater Horizon.

Deepwater Horizon ble bygget i 2001 ved Hyundai-verftet i Sør-Korea.

Riggen er en halvt nedsenkbar, 5.-generasjons dypvannsrigg, som kan bore på havdyp ned til 2.400 meter.

Se flere bilder fra brannen under:

Kommentarer til denne saken