Yale-professor Robert J. Shiller er på norgesbesøk i anledning Skagen-fondenes nyttårskonferanse.

Shiller er berømt for sin ekspertise innen finansielle bobler og forutså IT-boblen og subprimeboblen. Shiller er også spesialist på hvordan psykologi påvirker finansmarkedene. Han har vært med å skape USA’s fremste boligprisindeks – S&P Case/Shiller Index.

På oppfordring fra Dagens Næringsliv (DN) onsdag ser Shiller nærmere på utviklingen i norske og amerikanske boligpriser siden 1890, justert for inflasjon. Det skriver dn.no.

Norske boligpriser dobbelt så høye
Mens boligboblen begynte å sprekke i USA i 2006, har de norske boligprisene fortsatt rett til værs, og i forhold til utviklingen både fra 1890 og 1950 nærmer norske boligpriser seg det doble nivået av hva det var i USA på topp.

I løpet av 20 år har den reelle boligprisen i Norge steget med 240 prosent, og de siste fem årene har prisveksten vært 35 prosent. I USA har det vært en prisnedgang på 33 prosent i samme periode, ifølge Schillers egen boligprisindeks.

Shiller mener de norske tallene er dramatiske og mener det kan være liten tvil om at Norge har en boligboble.

Nordmenn betaler ikke boligkjøpet med olje
Til tross for Norges gode økonomi, lav arbeidsledighet og gode lønnsvekst tviler Shiller likevel på om det finnes noen fundamentale forhold i Norge som kan forsvare prisutviklingen.

Han kan ikke forstå hvordan Norge kan si at erfaringene fra andre land ikke er relevante.

I en treffende kommentar til DN utbryter professoren: - Du eier jo ikke olje når du kjøper et hus.

Spennende Skagen-konferanse
Skagen-fondenes nyttårskonferanse, som NA24 er tilstede på, bidrar Shiller med et foredrag med tittel "Finanskrisens psykologi og dens prognose".

Andre foredragsholdere er:

Direktør for China National Association of International Studies og Beijing Private Equity Association, Victor Zhikai Gao.

Aksjemegler Harald Moræus Hanssen i Fearnley Fonds.

Oljeservicegründer Ståle Kyllingstad i IKM Gruppen.

Managing Editor for “Global Investment Strategy”, ved Bank Credit Analyst (BCA) i Montreal, Cen Zhao.

Professor innen internasjonal helse ved Karolinska institutet i Sverige, Hans Rosling.