Men vi har ikke sluttet helt med brus. Nordmenn har lenge ligget på verdenstoppen i konsum av brus, men trenden har i den siste tiden vært mer i retning av sukkerfrie produkter og vann på flaske.

- Brus med sukker hadde en samlet vekst på 1,1 prosent i fjor, og Coca-Cola hadde nærmere fem prosent vekst, sier pressekontakt i Coca-Cola Drikker Stein Rømmerud.

Forbruket øker
- Generelt kan vi si at 2006 var et meget bra år. Salgsvolumet har økt for Coca-Cola sine produkter innen stort sett alle kategorier. Særlig flaskevann med og uten kullsyre og sukkerfrie drikker vokser, sier Rømmerud.

Ifølge ferske tall fra AC Nielsen, har salget av vann med og uten kullsyre gått opp 20,8 prosent i 2006 i forhold til 2005. Salget av sukkerfri brus har økt med 7,4 prosent.

Bevisste på helse
Kommunikasjonsmedarbeider Bjørn Thorvaldsen i Ringnes forteller om en formidabel vekst i salget av deres flaskevann.

- Imsdal hadde i fjor en vekst på 30,1 prosent, og det er veldig bra. Vi så helsetrenden i markedet tidlig, og har jobbet bevisst med å kunne tilby gode produkter som alternativ til sukkerholdig brus, sier han.

Coca-Cola er også bevisst helsetrenden.

- Når man ser at vann på flaske og sukkerfri brus utgjør 40 prosent av det totale salget, så er det klart at dette blir viktig for oss, sier Rømmerud.

Tallene fra AC Nielsen viser økningen i den totale mengden salg i butikker. Restauranter, hoteller, kiosker og bensinstasjoner er ikke tatt med.